Očigledno ovom filmu nema mesta među hororima, ali zbog opšte atmosfere posvećene "Noći veštica" tretiraćemo ga kao neku vrstu horor komedije, iako je tehnički daleko i od jednog i od drugog. Elem, Sandler je obećao da će, ako ne bude nominovan za Oskara za "Uncut gems", namerno snimiti smeće od filma, što je kod Sandlera obično pravilo čak i kada ga ne obeća.

Ne znamo da li je "Hubie Halloween" deo tog zaveta, ali Sandler je svakako ostao dosledan tome da se u komediji potrudi jedva 2% od onoga koliko se potrudi kada dobije dramsku ulogu, stoga je ono što glumi ovde uvredljivo i glupo na svakom kognitivnom nivou, počev od debilastog glasa do manira osobe za koju se ne zna da li je mentalno zaostala ili se samo vraški trudi da tako izgleda.

Tako je Sander ovde naslovni Hubi Duboa, gradski luzer koga pola grada bulinguje i gađa predmetima dok vozi biciklo, a grad je nikoji drugi nego veštičiji Salem, svojevrsni Diznilend za "Noć veštica" i poligon velike parade. Međutim, taj smotani i njanjavi Hubi mora o Noći veštica a reši enigmu nestajućih građana, te izigravajući preterano savesnog detektiva-amatera reši slučaj pre zore. 


Hteo ili ne, Sandler je, pored svog očajnog nastupa, zapavo snimio simpatičan film ako ni zbog čega drugog ono zbog sjajne atmosfere. Film izgleda kao oživljeni crtać i to ne bilo koji nego upravo "Skubi Du" (Hubi = Skubi, zar vam niije jasno?) u kome se odvajkada preplitalo misteriozno, hororično i komično, te i sam Hubi vitla naokolo kao pas tragač skupljajući tragove i lažno optužujući makar pet-šest osoba dok ne nabasa na pravog vinovnika.

Zahvaljujući sjajnoj scenografiji, film izgleda kao ultimativno Halloween iskustvo, kao oživljena reklama za "Noć veštica", iz njega katkad izbija spuki atmosfera koja se prigodno uzurpira kakvim detinjastim šalama, ali treba imati u vidu da je ovo, pre svega, porodični i dečji film.

Druga stvar koja mu ide u prilog je kasting. Sandler je okupio svoju standardnu all star ekipu minus Dejvid Spejd, koji mora da je u komi čim nije ovde, ali osim njega tu su i Kevin Džejms, Stiv Bušemi, Rob Šnajder, Džuli Bouven, pa tako film deluje kao mini porodični reunion iz "Bilija Medisona". Kao da stalni Sandlerovi znanci nisu dovoljni, kroz film defiluju i Rej Liota, sjajna Džun Skvib, Ben Stiler, Džordž Valas, Majkl Čikls, Maja Rudolf, Kinan Tomson, čak i Šekil O'Nil u kratkoj, ali naravno glupo duhovitoj roli. Šale su na nivou parkića ispred osnovne škole, katkad vulgarne, ali nikad preko granice, katkad detinjasto bezvezne, ali nekako sve to funkcioniše i čini prijatnu i neopterećujuću zabavu za "Noć veštica", čak i ako joj se niko nije nadao.

Slobodan Novokmet