Muzički sastav EYOT objavio je još jednu kompoziciju sa novog albuma 557799, koji će 23. oktobra izaći za američku izdavačku kuću Ropeadope.

Video zapis je snimljen na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir u okviru “Koncertne serije – Džez Istoka” čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

foto: Zoran Radosavljević

Francuski nacionalni servis France Musique ukazao je veliku čast sastavu EYOT promocijom muzičkog spota, i najavio novi album u članku, gde ih između ostalog izdvajaju kao jedan od najzanimljivijih muzičkih sastava u Evropi u protekloj deceniji.

Podsećamo: kako pojašnjava EYOT ovaj naziv albuma i kompozicije 557799 predstavlja ritmičku šemu u taktovima pet, sedam i devet osmina koji su na neki način osnova tradicionalne muzike na Balkanu, ali i više od toga, jer predstavlja oličenje života i istorije koja je uvek bila burna u ovom delu sveta, uz zaključak: To je ritam našeg srca.

Biografija grupe EYOT spada u izuzetne priče za bilo koje vreme i za bilo koji deo sveta. Objavili su do sada četiri albuma - sve za inostrane izdavačke kuće - i nastupili u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno dostignuće za bilo koji sastav, a posebno onaj koji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.