Ključni album domaćih prostora te jedan od ključnih albuma kontinentalne evropske pank-scene A dan je tako lijepo počeo objavljen je pre 40 godina, 5. juna 1980. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i evropske pank-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

foto: Nikola Petković
Bio je to prvi snimljeni pank-album na ovim prostorima, ali objavljen je sa tek nakon nekog vremena zbog problema sa jugoslovenskom Komisijom za šund. Tako je zamenjen originalni omot, neke pesme nisu uvrštene na album, a Narodna pjesma na albumu je objavljena s drukčijim stihovima. Uprkos izmenama, album je (pr)ocenjen kao šund i na tržištu se pojavio sa višom cenom. No, to nije umanjilo njegov uspeh. Početni tiraž je rasprodat, pa je doživeo i drugi, prodavši se ukupno u 25 hiljada kopija.

I 40 godina nakon izvornog objavljivanja, album A dan je tako lijepo počeo zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i sveže. Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pesama objavljenih na albumu uspešno spojili inicijalnu pankersku jednostavnost sa mladalačkim buntom protiv zatupljujuće svakodnevnice. Upravo zato, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Cover/Dalibor Laginja, Goran Lisica Fox i
Jadranka Nemarnik Čiči – Ediscroato
Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, “Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost.”

U originalnom saopštenju za medije koje je pratilo taj album piše: “Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice.” Dotad u jugoslovenskoj popularnoj muzici gotovo nezamisliv, takav pristup osigurao je Parafima kulturološki pijedestal.

O nastanku albuma, Valter Kocijančić je u intervjuu koji je napravio Bojan Mušćet za booklet CD Box-seta Sabrana djela 1976.-1987. rekao: “Ja sam dobio, nakon mnogo vremena, poziv od diskografa da se javim u vezi snimanja ploče. Trebali smo potpisati ugovor i još neke dokumente. Tako još uvijek imam doma pogodbu s izdavačima o korištenju instrumenata u studiju. Mi smo donijeli samo naše gitare i bubanj, ali trebalo je još opreme. Kad sam dobio taj poziv na snimanje albuma bio sam sretan kao prasac, bio je to poziv iz vedra neba, pa u rebra. Bend koji se zajebava cijelo vrijeme, sad ide snimati ploču – nestvarno!”