Srećom, Rajan Džonson nije potonuo u depresiju nakon zaista zlobnih reakcija publike na njegov "Star wars" film nego je smogao snage da se vrati krimi žanru koji mu je i napravio ime još 2005. godine kada je izbacio još uvek svoj najbolji film, neo-noar "Brick".


Ovaj put Džonson ima sasvim drugu nameru, dok je "Brick" bila jedva vešta inkorporacija noar žanra u srednjoškolsko okruženje, "Knives out" je jedna zamalo tarantinovska posveta žanru "murder mistery" filma koji su, pre svega, kroz svoje književne radove inaogurisali Artur Konan Dojl i Agata Kristi. Džonson koristi sve raspoložive trope dobrog kućnog krimića da napravi atmosferu i radnju koja deluje kao da svira sve prave note iz nekog solidnog Agatinog romana, ali da pri tom poseje tu i tamo poneki preokret u zapletu ne bi li njegov film bio iole originalan.

Originalnim ga pak čine brižljivo napisani i odglumljeni likovi koji, iako predstavljaju stereotipne junake, ipak uspevaju da ožive pred nama i dočaraju nam jedan, s aspekta filmske radnje, zahvalan i živopisan koloplet misterioznih, moralno sivih oportunista koji "sisaju" finansijsku krv dede patrijarha koji je glavni snabdevač u porodici. Čak i Kristofer Plamer u ulozi poznatog pisca misterija čija smrt pokreće lavinu događaja u porodici, koja očekuje svoj deo pozamašnog bogatstva, jeste znak da gledamo film koji se svim svojim elementima odužuje širokom nasleđu filmova misterije.

Oslanjajući se na živopisno nasleđe glumaca koji su glumili Poaroa i Holmsa, Danijel Krejg zaista blista kao privatni detektiv sa tvrdim, ali raspevanim južnjačkim akcentom, koji je prigodno tetralan i na ivici karikature, te stoga neobično zabavan za gledanje. I ostali članovi glumačke ekipe sijaju u svojim kraćim, ali sočnim rolama koje su svaka po sebi miniparodija nekog stereotipa iz krimi romana. "Knives out" je u isto vreme film posveta celom jednom žanru, omaž detektivnom filmu, ali i dovoljno jedinstvena i originalna priča koja se ne libi da protka kroz svoju radnju i jednu antitrampovsku poruku koja kao da poručuje da su migranti ti koji će staroj Americi pomrsiti finansijske konce. Da bi ste shvatili zašto, treba ipak da odgledate film do kraja.

Slobodan Novokmet