Sve je počelo 2006. godine osnutkom benda “Šta ima?” koji je kroz mnogobrojne postave isprofilirao zvuk i želje jednog od autora. Taj autor je Doringo, koji je i nazvao sastav po sebi nakon raspada matičnog benda. U formi tria koji čine Doringo (gitara), Mihovil Jurdana (bas) i Damir Mihaljević (bubanj) djeluju od 2016. godine. Prvi album “Infography” izlazi 2017. a nakon njega nekoliko singlova te live snimaka da bi konačno novi album “Gužva u Svemiru” izašao početkom 2020.

Doringo je skovao novi termin kako bi opisao svoju glazbu, a to je “zemljopisni rock” iliti “geographical rock” što bi na kraju moglo završiti kao “geo-rock”. Glazba je defnitivno avanturistička i vodi vas na putovanje diljem globusa, što djelomično i opravdava često korišten termin “world music” priljubljen uz doringovo djelovanje.


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Kod nas je sve bazirano na autorskom izričaju. Od samih početaka upoznavanja s instrumentima je bila potreba za izražavanjem, što je osovina stvaranja umjetnosti općenito, tako da je i nama i slušateljima to jedno zajedničko putovanje kroz glazbene pejzaže.

Motivi i filozofija benda…

Motivi su uglavnom zamljopisne naravi, inspirirani izletima i mistikom pejzaža. Filozofija bi bila zvukopisna slikovitost.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

Pošto su svi članovi benda u urbanom okruženju, kako radom tako i društveno, svirka na probi je vožnja vlakom kroz pustopoljine Sibira. A kad nastupamo pred publikom onda to putovanje donosimo sa sobom u centar grada i unutar zidova kluba. Emotivna izvedba uistinu varira, ne možeš biti hladna repetativna mašina. Tako da ako smo nekad previše ispražnjeni uoči svirke, stvarno se treba “ufilmati” da bi naši glazbeni pejzaži mogli zaživjeti.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

Ovisno kada se okupljaju. Dok su glazbenici u svojim ranim 20-ima (cirka) puni entuzijazma i elana onda to ide, lako je naći bend i svirati. Nakon toga dolazi teži zadatak, a to je održati ih zajedno. Mi kao bend smo se okupili u našim 20-ima i sviramo zajedno preko 10 godina. U međuvremenu smo imali prekide i rastanke, nekad ugodne, nekad neugodne. Ali baš zbog svih navedenih okolnosti smo shvatili da bez obzira na razlike i probleme, pašemo si glazbeno i ljudski pa cijela priča uspijeva opstati.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend…

Najteže je dogovoriti svirku u klubu ili na festivalu zbog slabe poznatosti samog sastava. Ali taj problem će nestati s vremenom, nadamo se. Jedno od rješenja koje nam pomaže u tome je i ovaj interview.

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

Svakom ljubitelju instrumentalne glazbe bismo pustili u bilo kojoj prilici.