Većina ljudi može da izvede jednostavne motoričke zadatke sa obe ruke, ali bubnjari izvode komplikovane zadatke jednako sa obe ruke, i zbog toga je njihov mozak efikasniji, pokazalo je nemačko istraživanje.


Kako Medical News Today piše a N1 prenosi, veza između leve i desne polovine mozga drugačija je kod bubnjara u odnosu na ostale ljude.

Kada dešnjaci obavljaju zadatak desnom rukom, leva strana mozga ili kontralateralna hemisfera to regulišu. Kad neko izvršava zadatak levom rukom, obe strane mozga dele teret.

Korpus kalosum (Corpus callosum) - žuljevito telo je tanak snop nervnih vlakana preko kojih se informacije prenose iz jedne u drugu hemisferu, igra ključnu ulogu u ovoj asimetriji.

Naučnici su otkrili da bela masa kod bubnjara ima veću brzinu difuzije, posebno prednjeg dela. Otkriće zaheva drugačije objašnjenje jer se veća brzina difuzije u telu ne smatra dobrim znakom. Obično podrazumeva gubitak ili oštećenje bele mase, što je vidljivo kod osoba sa multiplom sklerozom.

U izveštaju objavljenom ove nedelje, vodeći autor studije je rekao da prednji kalosum kod bubnjara sadrži manje vlakana, ali da su ta vlakna deblja. To je veoma važno jer deblja vlakna brže prenose impulse.