Nakon petogodišnje diskografske pauze, makedonski sastav Hardfaced oglasio se četvrtim studijskim albumom, donoseći pregršt vrhunski isproduciranih kompozicija, izbalansiranih između snage i melodije, prelepo iskomponovanih i sa širokim spektrom uticaja koji su u njima pohranjeni, a u domenu metal i hardcore žanrova.

Album je snimljen u Švedskoj i Makedoniji, a miks i mastering potpisuje čuveni Lasse Lammert (LSD Studio, Nemačka). Krajnji rezultat, u smislu produkcije, izvanredano je prijatan uhu. Čistoća i organski zvuk krase novu ploču kao nijednu ranije, uz svu neophodnu jačinu potrebnu za žanr.

Vizuelno fantastični video singl za kompoziciju “Black Sun”, uz isto tako fantastičan artwork albuma koji potpisuje Pig Hands, svedoče o uloženom velikom trudu u vizuelni aspekt estetike benda, baš kao što i, već pomenuti, zvučni aspekt nije prepušten slučaju, a sve je to veoma bitno u savremenoj muzičkoj industriji i borbi za mesto na današnjem prezasićenom muzičkom tržištu.

Bazični hardcore zvuk u duhu njujorške škole, kakav je bend gajio na svojim počecima, bio je glavni tok u koji su se ulivale razne metal pritoke, sa najrazličitijih izvorišta, što je sve ovom sastavu, sa obala Ohridskog jezera, dalo jednu vrstu posebnosti koja uopšte ne ostavlja utisak nekakve usiljene eklektičnosti radi same eklektičnosti, već njihov zvuk, baš naprotiv, teče lako i slobodno i, u svojoj lepršavosti i snazi, osvaja etar.

Njujork, San Francisko, Geteborg... Sve velike svetske muzičke scene ostavile su po koji potez na Hardfaced zvučnom pejzažu, spajajući thrash metal, melodeath metal i klasičan heavy zvuk sa hardcore osnovom i čak black metal prizvucima koji, tu i tamo, podsete na švedski Dissection, pogotovo u poslednjoj fazi tog benda, ili čak grčki Rotting Christ, donoseći južnobalkanski duh i povetarac osveženja žanrovskoj generičnosti. Povrh svega toga stoji jak autorski pečat.

Održana je i tradicija pisanja poneke pesme i na makedonskom, maternjem jeziku. Ovoga puta to su kompozicije “Nožot Krvav” i “Feniks”. Tu su i dva akustična instrumentala - “Dreamless Slumber” koji nas uvodi u priču i “Through Waves” u vidu brejka iliti intermeca koji donosi predah od furioznih rifova i solaža koje krase ostatak albuma.

Sve pobrojano, a što krasi sastav Hardfaced od početka karijere, na novom albumu doživelo je svoju punoću, zrelost i paroksizam, u potpunosti opravdavajući petogodišnju pauzu u izdavaštvu. Ujednačenost kvaliteta tokom cele ploče onemogućava izdvajanje posebnih kompozicija. “Dreamless Slumber at the Shores of the Youth” je kompaktna celina koja se prosto da vrteti iznova i iznova.

Aleksandar Petrović