Miner Records je izdavačka kuća koja još od 2012. promoviše, pre svega metal a potom i srodne pravce. Izdavač funkcioniše na relaciji Švajcarska-Srbija. Kako je jedan od osnivača Milan von Stone već duže vreme baziran u Cirihu imao je prilike da izbliza isprati rad srodnih izdavača i da zapadni model funkcionisanja jedne izdavačke kuće primeni i kod nas.

Kada kažem zapadni model funkcionisanja, tu mislim da kompletan i profesionalan pristup promociji sopstvenih izdanja. Miner je izdavač koji se posle dugo vremena na ovim prostorima posvetio kompletnom promotivnom radu. Tako su sama izdanja pratile i brojne aktivnosti ove izdavačke kuće koje su uključivale i merch (majice, dukserice) ali i propratni fanzin Minerhead koji je pratio sve aktivnosti Miner bendova. Još jedan aspekt promocije je i karavan koncerata Invasion from the East. Ovaj karavan je najpre krenuo po gradovima Srbije (Niš, Novi Sad, Šabac, Sombor,…), potom regiona da bi konačno u poslednjih godinu dana stigao i do Švajcarske. Neki od ovih koncerata su zabeleženi i u vidu CD i DVD izdanja.

Sličan put je imao i što se tiče bendova koji su objavljeni na ovom labelu. Od početka se krenulo sa ozbiljnim radom i najpre sa manje poznatim bendovima da bi vremenom za ovaj label potpisali i The Stone, The Bloody Earth, Alogia, Sacramental Blood, Scaffold i drugi.

Prva izdanja su bila ograničena na bendove iz Srbije ali se kao i u slučaju karavana, izdavačka delatnost proširila i na bendove sa prostora bivše Jugoslavije. Što je negde i očekivano jer gde god živeli na ovim prostorima, i dalje smo jedan kulturni prostor pa zašto to ne iskoristiti. Postoje naznake da će se izdavaštvo proširiti i van regiona ali sačekajmo još malo da vidimo neke konretnije korake u tom smeru.

Miner se nije širio samo geografski već i stilski. Iako je krenuo kao metal izdavač, vremenom je u svoj katalog uvrstio i neke manje-više srodne pravce poput punka, hardcore-a ali i nešto drugačije i eksperimentalnije poput industrial rocka, EBM-a, gothica, post punka.

Zašto sve ovo pišem? Zato što sve ove reči imaju i svoje utemeljenje u vidu serijala kompilacija Invasion from the East. Ovaj serijal je došao do svog šestog izdanja koje se nedavno pojavilo na CD-u. Ako ispratite ove kompilacije redom dobićete zvučnu potvrdu celokupnog dosadašnjeg teksta. Taj serijal predstavlja retrospektivu čitavog razvoja i progresa ove kuće ali i presek jednog dela regionalne scene.


Ono što je prednost Minera kao izdavača je što sve vreme poverenje i pažnju poklanja i nekim novim ili skrajnutim imenima. Za tako nešto potrebna je ipak hrabrost jer smo svesni finansijskog rizika koji ovakvi poduhvati donose. Poslednje izdanje u serijalu donosi, pored legendarnih imena, poput već afirmisanih Bloody Earth, Alogia, Claymorean, i neka nova poput bendova Sanitarium (pobednici Zaječarske gitarijade po izboru publike), Sigma Epsilon, Their, 3 minuta straha. Najpoznatije (ali ne na prvi pogled) ime je Alexandra Hagadone iza koga se krije Slađana Milošević. A dodajmo i rumunski bend Magica čije učestvovanje možda najavljuje širenje Miner izdavaštva i na susede.

Izdanje donosi čak 18 numera, stilski poprilično različitih bendova. Iako dominira metal (doom, heavy, thrash, black, sympho, power…), ostalo je prostora i za punk, (alternativniji) i (hard ) rock. Dakle, ako želite stilski homogeno izdanje jasno je da ga ovde nećete naći. Zbog toga nema ni smisla nekoga posebno izdvajati ili navoditi favorite jer će svako prema sopstvenom ukusu odabrati svoje. Dakle, homogenost nije bila cilj. Ideja je pre svega prestaviti čitav spekar zvukova koji ova izdavačka kuća nudi. Neki od ovih bendova već imaju svoja izdanja a za neke je ovo tek najava diskografske aktivnosti.

Obzirom da je izdavač baziran i u Švajcarskoj veći deo tiraža ove kuće se ipak plasira na zapadnoevropsko tržište pa ste tako na njihovoj facebook stranici mogli videti fotografije diskova u raznim tržišnim lancima. Ova kompilacija se trenutno može naći i na policama Media Markta gde je jedno od izdanja koje MM preporučuje u mesecu novembru. I to nešto govori.

Ako se do sada niste sretali sa izdanjima ovog labela, možda je upravo ovo pravi način da ih otkrijete. Nakon toga vas čeka katalog od preko 100 izdanja u 7 godina. Istražujte. Budite radoznali. Kopajte. Budite Miner (rudar).

Miloš Pavlović