Bliži se veliki jubilej za verne čitaoce Dilana Doga, 400-ti broj redovne serije, koji bi u Italiji trebalo da se pojavi na kioscima 29. decembra (biće dostupan za naručivanje već od 14. novembra). Ovaj broj bi trebalo da predstavlja prekretnicu u čitavom serijalu.

Urednik serijala, Roberto Rekioni, na Fejsbuku uveliko najavljuje ovu prelomnu epizodu, a promene su najavljene započele već epizodom 399 u kojoj će se desiti venčanje. Na trenutno dostupnim tablama se vide Dilan i Gručo koji stoje pred oltarom, dok je Gručo u beloj venčanici.

Rekioni je u izjavi za italijanske medije rekao da je došlo vreme za preuzimanje štafete. To jest, da će njegov Dilan Dog, posle 400-te epizode, biti potpuno drugačiji od onog kojeg ljudi dobro poznaju, i koji je osmislio tvorac samog serijala, legendarni Ticijano Sklavi.

Rekioni je takođe rekao da je dobio punu podršku za "novog Dilana" od samog Sklavija i da se sve vreme konsultovao sa njim povodom predstojećeg prevratničkog broja. Takođe, Rekioni je najavio da će u u stripu (simbolično?) biti prikazano i ubistvo tvorca Dilana, samog Sklavija.

Videćemo kako će milioni vernih ljubitelja Dilana Doga reagovati na sve pomenuto, a epizoda, i sada već kontroverzna, zvaće se "A sada, apokalipsa". Scenario potpisuje Rekioni, dok su crtež radila dvojica veterana Dilana Doga, Anđelo Stano i Korado Roi. Ipak, treba napomenuti da je Rekioni majstor bombastične reklame, i da je moguće da Dilanovo i Gručovo venčanje bude samo deo nekog sna, ili vizije.

- Avantura sa nadrealnim i uznemirujućim tonovima, koji će uzdrmati temelje Dilan Dog narativnog univerzuma, usmeravajući ih ka novim, nezamislivim scenarijima horora. Roberto Rekioni, Anđelo Stano i Korado Roi opisali su dugačku odiseju Dilana i Gruča na moru. Izgubljeni u neprijateljskom i bezimenom okeanu, njih dvojica će se morati da se suoče sa olujama, čudovištima i nemogućim mestima, u vizionarskoj spirali koja će istraživača noćnih mora predvoditi u prisustvu nezamislivog, gigantskog protivnika, od čije smrti zavisi sudbina celog sveta, ali i nada u novu budućnost - glasi opis 400-te epizode.

Da su promene korenite i velike govori i naslovna broja 401 na kojoj je Dilan prikazan sa bradom dok pored njega stoji lik koji podseća na Gnagija iz filma Dellamorte Dellamore.