Poljski zvučni "cunami": Weedpecker, Sunnata i Canabin nastupili u Novom Sadu



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Preksinoć (3.3.) smo u Soulpeddleru, klubu na periferiji Novog Sada, koji polako zauzima svoje zasluženo mesto u sada već bogatoj underground ponudi “Srpske Atine”, pristustvovali pokaznoj vežbi dve sjajne poljske grupe. Sunnata i Weedpecker su pokazali kako treba da zvuče ozbiljni i kvalitetni bendovi. Ovom konstatacijom ne umanjujem nivo muziciranja novosadske omladine u formi instrumentalnog trija – Canabin, ali i oni sami znaju da su na početku i da ih čeka trnovit i naporan put da budu u ravni sa pomenute dve stoner/sludge gromade.

Canabin, tri tek punoletna momka iz Novog Sada su nastupili kao prvi, tik iza 20 časova kako je i bilo najavljeno. U svojih malo više od pola sata predstavljanja došao sam do zaključka da sasvim fino vladaju svojim instrumentima, da im ne manjka entuzijazma, ali da treba da porade na tempu i strukturi pesama, jer su prve tri ili četiri szvučale prilično slično. Tek je poslednja sinoć izvedena imala onu potrebnu energiju i različitost od ostalih da pokrene publiku. Da me ne shvate pogrešno, Canabin je obećavajući bend, pun potencijala, ali samo naporan rad i binska kilometraža će ih izbrusiti na pravi način. Ja lično verujem u njih, a dokaz za to je i ugovoren intervju koji će biti odrađen u dogledno vreme…

foto: Alek Stokić
Sunnata je, na moje iznenađenje, svirala kao drugi bend, ali im to nije zasmetalo da sa bine pošalju zvučni “cunami”. Uigrana četvorka iz Varšave nam je pokazala sve što pravi sludge/doom metal band mora da ima – snagu, preciznost, atmosferičnost, energiju i umešnost da sve to prenese na gledaoce. Šest pesama u pedesetak minuta na sceni su bile dovoljne da pristojno popunjen klub gotovo jednoglasno zaključi da je njhov nastup bio jedan od najboljih u poslednje vreme ako se računaju bendovi tog žanra. Još ću da dodam da je playlista bila sledeća: Lucid Dream / Long Gone / Path / Outlands / The Ascender / Hollow Kingdom. Ovo implicira da je ovo gotovo bila promocija njihovog poslednjeg albuma “Outlands” izašlog marta prošle godine, jer su sa njega zastupljene četiri pesme, a sa ostale dve ploče tek po jedna. Reakcija publike je i njima vidno značila, a verovatno još više, sasvim dobra prodaja vinila i ostalog “mercha”.

foto: Alek Stokić
Weedpecker samo na prvi pogled, neguje sličan zvuk kao Sunnata, ali iskusnom uhu kao što je moje 😊, ne može promaći veći uticaj psihodeličnog roka sedamdesetih, duže gitarske solo deonice i ipak jasniji i rokerskiji zvuk. U nekim momentima zvuk gitara me je čak podsetio na moj omiljeni bend iz tog vremena – Wishbone Ash. Uticaj grandža u muzici Weedpecker-a je takođe primetan, ali ne toliko da bih se zeznuo pa ih stavljao u isti koš sa bendovima iz Sijetla. Do njihove set liste nisam došao jer je nije ni bilo na bini, ali su neke najavili pre izvođenja, kao “Don’t Trust Your Elephant” ili “Molecule”, a prepoznao sam i “Sativa Landscapes” i “ Embrace”. Iako sam Sunnatu do sinoćnjeg koncerta doživljavao kao draži bend, nekako su mi Weedpecker trenutno bar u ravni sa svojim zemljacima, ako ne i za nijansu bliži, jer je njihov omaž retro zvuku, ali i izgledu bio perfektan (bili su obučeni kao pripadnici “hipi generacije” sa sve pantalonama “zvoncarama” i šarenim košuljama. Duga kosa se podrazumeva).

Znači, ko voli ovakav zvuk, mastan, psihodeličan , energičan, a nije došao, debelo se zajebao, a “Soulpeddler” je ponovo dokazao da ume da organizuje dobar koncert, i da je našao svoje mesto među klubovima vojvođanske prestonice.

Zoran Popnovakov



Sviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

10 najčitanijih

Arhiva