Mile Kekin je većini poznat kao frontmen sastava Hladno pivo, ali je ovog puta u Domu omladine Beograda, u Longplay organizaciji, nastupio kao kantautor. Kekin je sa svojim bendom za ovo veče pripremio dvadesetak pesama.

Koncert je otvoren naslovnom pesmom sa Miletovog novog albuma, pod nazivom "Kuća bez krova", a publika je, od samog starta, ekipi na bini pružala odličnu podršku. Vezivanje pesme "Atlas" za njenu prethodnicu bio je odličan potez jer je u samom startu koncerta kreirana odlična atmosfera.

Mile je istakao da će ovaj koncert da prođe u egoističnom maniru, jer će mnogo da govori o sebi, a nadalje je skoro svaka pesma najavljena pričom iz koje je nastala, što je stvorilo celovitu sliku o svemu što je ove večeri odsvirano.

Bilo je fascinantno čuti pesme koje postoje u izvođenju Hladnog piva, poput pesama "Žena" i "Svirka", u totalno drugačijem maniru. Izmenjene do neprepoznatljivosti, bilo ih je čudno slušati tako drugačije, ali je činjenica da su i takve bile zarazne i odlično zvučale. Dok je opisivao to kako inspiraciju za pesme nalazi u svakodnevnom životu i davao savet kako se zapravo piše pesma, Mile je, sam na bini, u akustičnoj verziji izveo i pesme "Motor" i "Firma", koje su dočekane sa odusevljenjem.

foto: Nemanja Đorđević
Veoma je bitno spomenuti da je Kekin ove večeri nastupio u pratnji odlično uigranog benda, sastavljenog od veoma talentovanih multiinstrumentalista, koji je doprineo tome da koncert zvuči onako dobro kako je zvučao. Takođe, četiri prateća vokala bila su odličan izbor jer su dodavali na dinamici svake pesme. Ali, u nekom momentu koncerta je i sam Mile, kada je na binu pozvao Katarinu Popović da sa njim otpeva pesme "Maslina" i "Dolje je bolje", koje je u okviru svog prvog albuma snimio sa Ivankom Mazurkijević, bio prateći vokal.

Pred sam kraj koncerta, Mile je otkrio da zna zašto je publika zapravo došla - zbog Bajage. Međutim, kako je Bajaga u Amsterdamu, Mile je uz pomoć ljudi u publici otpevao pesmu "Atlantida", koju je sa Bajagom snimio kao reakciju na zabranu njegovog koncerta u Karlovcu zbog protesta branitelja.

Publika je na ovom koncertu bila odlična, a takođe i raznolika. S obzirom na to da nije bilo u pitanju Hladno pivo, već muzika sa Kekinovih solo albuma, dobar deo publike je bio stariji, ali bilo je i mladih, a i dece, koja su stajala u prvim redovima i znala svaku reč svake pesme.

Kako je broj pesama za sviranje bio limitiran, Mile je izjavio da, kao mlad bend, moraju malo da recikliraju pesme, te je još jednom odsvirana "Kuća bez krova", ali u bržoj verziji, koja im je čak i na setlisti bila upisana kao "Brza kuća". Nakon što su sišli sa bine, bend je još jednom pozvan na bis, te je ponovio pesme "Reno 4" i "Atlas". Iako su obe, i kada su prvi put odsvirane, dobile odličnu povratnu reakciju, publika kao da ih je na kraju koncerta pevala sa još više žara, rešena da se koncert završi još veselije i dinamičnije nego što je počeo.

Bio je ovo pravi koncert jednog kantautora koji je, osim pesama, sadržao i sjajnu komunikaciju sa publikom, odlične informacije o nastajanju pesama i mnogo duhovitosti. Bilo je evidetno da su se sjajno proveli kako oni na bini, tako i oni ispred nje. Mile je u jednom od intervjua pred koncert izjavio da nije loše opet biti debitant, pa makar i lažni. Ispostavilo se da je ovo bio sjajan debitantski koncert.

Kekin će sa svojim bendom sledeći put u Srbiji nastupiti na Arsenal festu, a kako je rekao da se nada ponovnom nastupu u Beogradu do kraja godine - nadaćemo se i mi.

Јelena Ostojić