Protekle večeri (16.2), u zemunskom klubu Fest održan je koncert sastava Hurleur i Bjesovi.

Klub je, kao i svaki prethodni put kad sam bila tamo, bio krcat. Hurleur je otvorio ovo koncertno veče i prva stvar koju sam primetila bilo je to koliko je ovaj bend napredovao za kratko vreme. Slušala sam ih i ranije i zvučali su dobro, ali nikada ovoliko dobro. Vokali zvuče odlično, a energija benda je bila na visokom nivou, ali se za publiku nije moglo reći isto. Pomislila bih da je to zato što je bend još relativno svež i nisu svi uspeli da se upoznaju sa njihovim radom, ali ne mogu to da kažem sa sigurnošću, jer publika nije bila preterano energična ni ostatak večeri. Svakako, neosporno je da ovaj bend ima kvalitet i da su taj kvalitet primetile i starije kolege, jer ih bendovi sa decenijskim stažom pozivaju da sviraju sa njima.

Bjesovi su svoj nastup započeli Marinkovom izjavom da preskaču prvu pesmu i koncert započinju drugom. Klubom se razlegao teški zvuk uvodnog dela pesme "U osvit zadnjeg dana", koju je publika odlično prihvatila kao onu koja otvara koncert. Nešto je bilo drugačije u energiji ovog koncerta u odnosu na prethodne, ali mislim da je to zato što sam navikla na to da je publika na koncertima Bjesova u potpunom transu, što ovog puta nije bio slučaj. Bend je održao koncert koji je bio i za očekivati, lista pesama je bila šarenolika kombinacija autorskih pesama Bjesova i obrada Bjesomara, poput pesme "Nebo", koju u originalu izvodi Električni orgazam. Nekako mi je baš ta uvek zvučala bolje u izvođenju Bjesomara, jer mi je agresivniji način pevanja uvek išao bolje uz sam tekst. Sama atmosfera se znatno poboljšala kako se koncert primicao kraju, a bend počeo da izvodi poznatije pesme.

Sam kraj koncerta je bio iznenadan većini publike, koja je navikla i na četvorosatne svirke ovog benda. Bjesovi su svoje instrumente predali mladom bendu pod imenom Sanitarium, koji su odsvirali pesmu "Vreme je". Nakon toga, svi su očekivali da se Bjesovi vrate na binu i nastave koncert, tražen je bis, ali se Zoran zahvalio publici i bend je sišao sa bine.

foto: HC arhiv
Bendovi su bili odlični i nastup oba benda mi je izuzetno prijao kao nekom ko duže vreme nije išao na koncerte domaćih bendova. Sveukupno, sam kvalitet koncerta je bio odličan, dok je povratna reakcija pomalo zakazala, što nije ni prvi ni poslednji put.

Jelena Ostojić