So Many Doors je njegov prvenac koji je Hard Case Crime nedavno reizdao i sačuvao od zaborava. Premda je ovaj izdavač ustremljen isključivo na krimi romane -- za uvu knjigu su kazali da je najbolja koju su ikad publikovali -- So Many Doors nije krimić. Ili nije samo krimić. U pitanju je roman sastavljen iz 5 novela u trećem licu, različitih fokalizatora, a središte im je V, devojka čiji ćemo razvoj od krhkog devojčurka do fam-fatal sagledati kroz njihove oči i njihovu povezanost s njom, odnosno ono što je naposletku eskaliralo zločinom.

U pitanju je doba Velike depresije, nemaštine, slabo plaćenih šljakera i devojaka koje se na sve moguće načine dovijaju da sastave ovaj i idući mesec. Sjajno je što je ovo prvi roman koji sam ikad pročitao u kojem fam-fatal nije tek tako data, kao završena i "vanzemaljskog" porekla, nego neko kome su okolnosti pokrenule ono najdublje i inače verovatno i neslućeno žensko-demonsko.

Mizanscen ove knjige je noar, cigarete, zamračene prostorije, pa i fam-fatal, ali njegova suština je znatno dublja i prefinjenija, a stilski stoji ravnopravno sa bilo kojim velikanom.
Oakley Hall je autor Warlocka, jednog od mojih omiljenih romana, koji je za mit o Vajatu Erpu učinio ono što je Andrić za naše epske junake u Putu Alije Đerzeleza.

Željko Obrenović