Izdavač: Warner Bros, 1954.
Režija: Gordon Douglas
Scenarij: Russel S. Hughes
Gl. uloge: James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon
Tagline: A horror horde of crawl-and-crush giants clawing out of the earth from mile-deep catacombs!

Radnja:

Radnja počinje u pustinji New Mexica gdje policijska patrola u kombinaciji sa zračnom podrškom pregledava pustinju. Naiđu na djevojčicu u dobokom stanju šoka i, nedaleko od toga, u potpunosti rasturenu kamp prikolicu. Nakon odlaska hitne pomoći i forenzičara s tog mjesta, otkriveno je još jedno mjesto ubojstva. Kuća starog "Grampsa" je u potpunosti razvaljena, a "Gramps" je nađen mrtav u podrumu. Jedina stvar koja nedostaje na oba mjesta je šećer.

Pošto je otkriven identitet djevočičinih roditelja, ispada da joj je otac FBI agent na dopustu, pa je time i FBI upleten u ovaj slučaj. Dolazi FBI agent i pregledava čudni odljevak koji je nađen na položaju kamp-prikolice. Pošto nitko ne zna što bi to moglo biti, FBI agent šalje odljevak u Washington.

Na to dolazi dobri profesor doktor iz Ministarstva Agrikulture, dr. Harold Medford (Edmund Gwenn) sa svojom pomoćnicom i kćerkom dr. Patriciom 'Pat' Medford (Joan Weldon). Oni udruže snage s FBI agentom Robert Grahamom (James Arness) i policijskim narednikom koji je našao djevojčicu, Ben Petersonom (James Whitmore).

Dobri doktor se odmah primi posla i obilazi sve dokaze koji su prikupljeni, ali za sada nikome ne želi ništa reći što on točno traži. Na kraju je neizbježno, svi dokazi upućuju da su mravi na tom području mutirali kao posljedica probe nuklearne ekplozije prije par godina. Uspjeva im namjera da sve to zataškaju, nađu mravinjak i ubiju sve unutra koristeći kombinaciju fosfora, napada bazukama i cijankalijev plin. Međutim dolaskom u odaju sa jajima shvate da dvije matice sa krilima nedostaju i da moraju upetljati vlasti u ovo.

Jednu maticu nađu odmah kada im USS Millwakie prenese poruku da je USS Viking napadnut mravima mutantima. Olakotna situacija je da je vojska odmah mogla potopiti brod bez previše medijske pozornosti. Ali po svim dokazima izgleda da je druga matica u kanalizacijskim tunelima ispod Los Angelesa. Kada se ispostavi da je to 100% točno, vojska kreće u taj zadnji napad da zauvijek riješi opasnost i uspije u tom, međutim policijski narednik, koji se gledatelju kroz film užasno svidi gledatelju, pogine u tom napadu.

Osvrt:

Film je totalno osvježenje. Radnja je bez greške, sve se odvija točno onako kako i treba. Nema 'glupih plavuša' koje srljaju u očiglednu smrt, nema osjećaja konkurencije između policije i odjela FBI. Sve šljaka 5! Nešto stvarno nevjerojatno za vidjeti. Agent dolazi u taj mali gradić, Bogu iza nogu, i odmah, bez proseravanja se udruži sa policijom i ta veza radi 100%, to nisam skoro nikada vidio. Mislim da ne treba spominjati da se "the good guy" NE izvuče, nego pogine i to spašavajući dvoje djece od čeljusti mrava. PREKRASNO! I nema sekundarne radnje gdje se agent ili narednik zaljube u pomoćnicu i kćerku dobroga doktora. Radnja je cijela usmjerena na mrave mutante i opasnost.

Druga začuđujuća stvar je što je film rađen u 50ima, a nema spominjanja "crvenih vragova" koji se skrivaju Amerikancima ispod kreveta i ubijaju poštene ljuda na spavanju. Film nije nimalo ispolitiziran. Čak suprotno, film ide u totalno suprotnom smjeru i prikazuje što bi se moglo desiti kao posljedica tog nuklearnog "hladnog rata". Daleko od toga da mravi mogu mutirati kao posljedica nuklearne radijacije, to mi sada znamo, ali onda je nuklearna snaga još bila veliki upitnik. (Nevezano za ovo, čitao sam da su onda (u 50-ima) čak napravljeni prototipovi automobila na nuklearni pogon, ali su povučeni zbog opasnosti nuklearne kataklizme kod sudara dva automobila.) Moglo bi se čak reći da je ovo anti-ratni film koji prikazuje što bi nam se moglo dogoditi kada se petljamo sa moćima Majke prirode, a dok ih još ne razumijemo u potpunosti.

Mrave ne vidimo odmah. Čak ni ne znamo da su oni upetljani u ubojstva, nego kao u dobrom krimiću, hrane nas podacima, malo po malo, dok nam se predpostavke ne sklope u cjelinu prikazom mrava koji prelazi preko pješčane dine i napada dobrog doktora. Vjerujem da je to u ono vrijeme ljudima zavrtilo glavu i treba se diviti tom kadru, tim visoko frekventim zvukovima i cjeloj toj radnji "prvog prikaza mrava mutanta". Mada nama to sada izgleda smiješno i bilo koji animator bi to bolje napravio, onda je to bilo jako hvale vrijedno.

Dobri doktor kroz cijeli film drži napetost svojom nevjerojatnom glumom i dijalozima tipa: "We may be witnesses to a biblical prophecy come true - 'and there shall be darkness and destruction come upon creation and the beasts shall reign over the Earth.'" ili kada objašnjava mrave članovima vlade, da bi ukazao na opasnost: "Ants are savage, ruthless and courageous fighters... but even the most minute of them have an instinct, and talent for industry and social organisation, and savagery that makes man look feeble by comparison."

Na mene, kao ljubitelja "America's golden 50's" i serijala "Fallout' igara", ovaj film je ostavio ogroman utjecaj. Film je pun dosta simboličnih slika tih dviju kombinacija.

Sada ne znam da li pretjerujem, ali scena kad se narednik, agent i mlada, dobra doktorica spuštaju u mravinjak i dolaze u odaju s jajima me užasno podsjeća na kraj Aliensa. Jaja su skoro pa identična, ambijent je užasno sličan onomu u Alienu, a na kraju ta jaja u odaji policijski narednik spali bacačem plamena. Čak je i u Alienu jedini živi svjedok tih čudovišta malena djevojčica kao i u "Them!".

Ali znam, jer sam čitao :), da je film ostvario ogromnu dobit, što je pomamilo filmsku industriju da snimi "Tarantulu" (1955), "The Deadly Mantis" (1957) i "The Black scorpion" (1959), ali čitajući o tim filmovima, koji jesu jako zabavni, vidim da svima fali živahnost, osjećaj napasti i opasnosti i stupnja inteligencije kojim "Them!" obiluje. (Mislim da je potpuno nepotrebno spominjati Amige i komodorce i igru "It came from the desert"...onaj tko to ne zna će vam lagat i da je vidio kraj igre 'Jet set Willy')

Daleko najjače scene u tom filmu su mi prikaz mravinjaka u trenutku kada jedan mrav izlazi van sa oglodanim ljudskim prsnim košem i baca ga van na ostale nakupine ljudskih kostiju...

...i, naravno, kada se pojavi mladi i logični Mr. Spock na 2 minute u filmu. Htio/ne htio, vulkanska polovica njegovog nasljedstva je očita!!! :)

Kraj filma s ganjanjem legendarnih "Willyja" po podzemnim tunelima je odličan. Osjećaj tjeskobe, opasnosti i stvari koje "lurkaju" u mraku je stvarno na nivou na kojemu bi i trebao biti. Čista petica kutevima snimanja i osvjetljenju tokom cijeloga filma.

Šta više reći, obavezno pogledati i upijati. I zapamtite, (kako bi rekao He-Man na kraju svakog crtića) budite dobri prema okolišu jer svaki nepromišljeni korak prema uništavanju okoline može pridonjeti buđenju Majke prirode da poravna račune i vrati stvari u ravnotežu....gdjegod da to je, a mi ne želimo plašiti i šokirati mlađe naraštaje. 

Toni