Novi roman Zorana Ćirića “Posle potere”, objavilo je izdavačko preduzeće Publisher iz Beograda. 

Uzbudljivo, intrigantno i do sada neviđeno u srpskoj književnosti, navode kritičari, ocenjujući novi roman Zorana Ćirića, koji se odvažio da napiše, ni manje, ni više, nego hajdučki vestern!

“Popuštajući pred neprestanim molbama mojih savremenika, prionuo sam da sastavim istinitu povest o životu, avanturama i neumitnoj smrti Petronija Čarnojevića, poznatijeg kao Crni Petar, čija su odvažna dela i krvavi zločini tokom nekoliko prethodnih godina izazivali religiozno čuđenje kod jednog dela ljudi, a divljenje ili gnušanje kod drugih, inače prirodno sklonih osudi zločina ili kazne”, piše autor na početku dela koje pripoveda o kaubojskim devedesetim u Srbiji, kada su se teško razlikovali odmetnici od otpadnika, banditi od heroja.

Posle potere” jeste roman o osveti, izdaji, fatalizmu koji ne dopušta oproštaj niti lojalnost do kraja, roman o besomučnom lovu na čoveka koji se drznuo da prekrši zakone, kako one zemaljske, tako i one nebeske.

Okosnicu romana čine avanture i podvizi Petronija Čarnojevića, najtraženijeg bandita Sjedinjenih Srpskih Država krajem 20. veka.

Ovaj “muški roman” čitaoce vozi poput rolerkostera otkrivajući kako je Petronije Čarnojević postao Crni Petar prema kojem je obični srpski svet, pored straha, iskazivao i otvorene simpatije zbog njegovog opakog čojstva i junaštva.

Zakleo se da u zatvor živ neće otići.

Da li je održao reč?

Nabavite knjigu i saznajte. Pročitaćete je u dahu jer je Zoran Ćirić još jednom potvrdio svoj status najkontroverznijeg srpskog pisca, koji je i pored toga dobitnik mnogih nagrada za  književnost (“Ninova”, “Pekićeva”, “Brankova”, kao i nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu).