Smeštena u Kvinsu, predgrađu radničke klase u Njujorku, serija The King of Queens prati Doug Heffernan-a (Kevin James), simpatičnog radnika službe za dostavu pakeata i njegove supruge, pravne sekretarice Carrie Heffernan (Leah Remini), dok istražuju svakodnevne izazove ljubavi, života, prijateljstva i braka.  

Kada je ova serija prvi put emitovana na pokojnom b92, pogledao sam je jednom ili dva puta i mislio je da je to još jedan „debeli momak, mršava žena“ kliše, što je bilo popularno krajem devedesetih. Međutim, bio sam uporan i uhvatio nekoliko epizoda za redom (jednostavno zato što je to bilo dvaput noću), i da vam kažem – što više gledate ovu seriju, to postaje sve zabavnije. Svaka nova epizoda je kreativnija od one prethodne – što sam primetio tek kada sam ponovo počeo da gledam na Comedy Centralu. Radnja, događaji i dijalozi su mnogo sofisticiraniji nego što je to bio slučaj u prvim epizodama.


Dag i Keri se bave svakodnevnim stvarima, sa kojima se suočavaju mnogi bračni i drugi parovi: posao, prijatelji, roditelji… zvuči kao noćna mora, zar ne, ali odnos koji imaju međusobno i prema drugima u krajnjoj liniji nosi ih kroz svaku dilemu s kojom se suočavaju, bilo da je to Dagova fiksacija hranom ili Kerina opsesija skupom odećom.

Pored toga, njih dvoje takođe moraju da se bave trećim članom porodice: Arthur Spooner (Jerry Stiller), Kerin otac, dvostruki udovac, koji živi u njihovom podrumu. Njegovo stalno prisustvo i često bizarno ponašanje doprinose svakodnevnim avanturama.

Kako bi smanjili opterećenje, Dag i Keri često pribegavaju neortodoksnim rešenjima, a čitavoj priči doprinose Dagovi prijatelji Deakon Palmer (Victor Villiams), Spence Olchin (Patton Osvalt) i rođak Danni Heffernan (Gary Valentine) sa svojim specifičnim humorom i različitim perspektivama. Ne treba zaboraviti ni Holli (Nicole Sullivan), koju viđamo sa svojim ludim psom u dugim šetnjama sa Arturom.

The King of Queen je jedna od onih serija kojima možete gledati svaku epizodu iznova i iznova i svaki put se smejati.

Hemija između Kevina Jamesa i Leah Remini je verovatno ono što svako od nas želi u svom životu, a lako se možemo identifikovati i sa ostalim likovima, koliko god oni na prvi pogled delovali „na svoju ruku“.

Svaki od tih likova je stvaran i to je možda i stvar koja čini ovu seriju tako jedinstvenom i smešnom.
Kerin cinični, sarkastičan stav je potpuna suprotnost Dagove dobrog prirode, blago glupog optimizma, a Artur je onaj koji to sve čini apsolutno nepredvidivim. Njegove čudne ideje i navike ga veoma često dovedu u nevolje, pa ga Dag, Keri i svi ostali moraju izvući iz blata. Čak i ako se po mom mišljenju kvalitet serije malo smanji u poslednjih nekoliko godina, to je i dalje jedan od najboljih dnevnih sitcoma ikada napravljenih.

Potrebno je jako malo vremena da uđete u likove i povežete se s njima, ali nakon toga, navijaćete sat na 20.00 i postavljati se ispred televizora bez obzira na to što predsednik države u to vreme ima jako bitnu konferenciju za štampu i igra se sa dečakom migrantom i njegovom mnogobrojnom familijom.

Stefan Teodosić (Zabavište)