OTVARANJE KONTAKT KONFERENCIJE
ANTON i Hevi Hipi Bejbi + Zvuk Ulice (Beograd)
Dom Omladine – Beograd, 21.3.2018 – 21h


Druga Kontakt konferencija sa mestom održavanja u prestonom gradu Srbije – Beogradu, počela je sinoć, 21. marta. Ove godine nas očekuje još raznovrsniji i duži program u odnosu na prošlu. Kontakt konferencija 2018 će trajati četiri dana, a epicentar dešavanja biće Cetinjska 15, odnosno klubovi na toj adresi. Priliku da preseče vrpcu ovog događaja imala je Goranka Matić svojom izložbom pod nazivom ’’Vlada’’, koja je posvećena našem velikom umetniku Vladi Divljanu. Muzički program konferencije otvorili su zajedničkim snagama Anton i njegov prateći bend Hevi Hipi Bejbi sa ponovo aktivnim Zvukom Ulice u skoro punoj sali ’’Amerikana’’ beogradskog Doma omladine.

Zvuk Ulice, foto: Jovan Mihajlović
Početak prvog muzičkog hepeninga ovogodišnje konferencije zakazan je za 21 čas. Pola sata kasnije prostor Doma omladine biva poprilično popunjen, u momentu kada se na binu penju veterani rokenrol scene Srbije i nekadašnje Jugoslavije – Zvuk Ulice. U pitanju je sastav koji je faktički preteča VIS Idola (Vlada Divljan, Zdanko Kolar i kasnije Kokan Popović). Ideja je bila da se grupa ponovo okupi još za Divljanovog života, ali se to nije dogodilo. Ipak, Kokan Popović na bubnjevima i kao glavni vokalist, Zdenko Kolar za bas gitarom i Dragana Milković na klavijaturama uz podršku kolega muzičara, realizovali su ovu zamisao i ponovo se aktivirali. Sinoć su nam prikazali set svojih starih i novih pesama proto-novotalasnog manira. Dakle, ono što bend svira u biti jeste rock. Međutim, kroz instrumentalni prikaz se potkradaju zvuci fanka, džeza i popa. Saksofon daje posebnu draž čitavoj priči uz očaravajuće melodije Draganine klavijature i plesa Zdenkovih prstiju po žicama bas gitare. Publika je bila veoma statična, te je isti taj basista iz prethodne rečenice pokušao u jednom trenutku da je animira udarcima šake o šaku, ali ni to nije pomoglo. No, nakon svake numere veliki aplauz je bio prisutan. Skroz zasluženo.

Od pesama koje su izveli posebno su se izdvojile ’’Ponovo u Beogradu’’, koja je u nekom fank/soul fazonu, te ’’Samo ti siđi’’, karipskih tonova ofarbana, kojom su zatvorili svoj polučasovni nastup. Bend priprema novi album koji producira Koja iz Discipline, pa je kambek ovih veterana rokenrol scene u nas na putu ka potpunom ostvarenju.

Usledila je nešto duža pauza pre nastavka. Moram primetiti da je koncertu prisustvovala uglavnom starija publika. Seniora i pionira je bilo u zanemarljivim brojkama, dok su vremešniji ljubitelji rokenrola preovladali. Pored fanova veterana, u auditorijumu su se dali prepoznati i protagonisti scene koji su svojim ličnim doprinosom dali materijal za uživanje tokom sedamdesetih/osamdesetih godina prošlog veka. Nezaobilazni Antonov ortak Cane iz Partibrejkersa, Gile iz Orgazma, Nikola Čuturilo kao i mnogi, mnogi drugi, dok je sedma sila reprezentovana nekim od najznačajnijih muzičkih novinara našeg podneblja poput Petra Janjatovića, Baneta Loknera i Olge Kepčije.
Kada su kazaljke na časovniku pokazale 22.30 na binu su se popele zvezde večeri – Anton + Hevi Hipi Bejbi. Skoro puna ’’Amerikana’’ je velikim aplauzom dočekala sastav, te je zabava mogla da počne. Koncert su započeli numerom ’’Više nego što ti pripada’’, koja ujedno otvara album prvenac iz prošle godine ’’Rečeno, učinjeno ili ne, od toga sve zavisi!’’, u izdanju beogradske indie izdavačke kuće ’’Odličan hrčak’’. Uz Antonovu napomenu da neće biti mnogo priče i da je ideja opustiti se, usledio je hit ’’Suvišni’’ koji se izdvojio u moru kvalitetnih stvari sa albuma i čijoj se vizuelizaciji pristupilo izradom muzičkog spota. Anton je na instrumentima za potrebe benda okupio krem ovakvog zvuka. Gitare se latio Robert Telčer, basa Dušan Ševarlić, a palica Darko Kurjak. Ekipa se odlično snašla u novim ulogama i sve je zvučalo izuzetno uvežbano i kompaktno.

Anton + Hevi Hipi Bejbi, foto: Jovan Mihajlović
Prvi gost na koncertu bio je naš čuveni svirač usne harmonike Pera Džo. Po svoj prilici je u pitanju nova stvar, s obzirom da je nema među studijskim trakama sa albuma. Pažnja publike je u potpunosti okupirana za vreme Perinih bravura na instrumentu kojim je u potpunosti ovladao. Saša Lokner je bio druga gostujuća ličnost tokom izvedbe numere ’’Lice’’, gde je zasvirao svoj primarni instrument. Nisam siguran šta se tu tačno desilo, ali je njegova uloga bila uočljiva tek negde krajem pesme, kada se konačno klavijatura čula u zadovoljavajućoj količini decibela.

Nakon nešto laganijih tonova prethodnih pesama usledila je bržih ritmova ’’Junk’’, prilikom koje je Kurjak jednu palicu zamenio dairama, te njima lupao po timpanu i činelama. Ipak, brži ritmovi su bili svojevrsni intermeco, s obzirom na činjenicu da je na idućoj pesmi ’’Verovati je lako’’ Anton seo i prihvatio se druge gitare ne bi li, ponovo uz pomoć usne harmonike Pere Džoa, opalio ovu bluz rapsodiju. Poslednja numera večeri ’’Parče’’, ona koja zatvara album i koju je Anton posvetio svim znanim i neznanim ljudima koji su otišli pre nas, vratila je Loknera na binu i kroz nešto drugačije rifove od onih garažnih i bluzerskih na koji nas je navikla ova četvorka, uspešno zatvorila prvi dan druge Kontakt konferencije nakon sat vremena aktivne svirke.

Al’ ne leži vraže, Antonova majica sa likom Iggy Popa se vraća nazad na binu ’’Amerikane’’. Publika, čija je brojka znatno opala u odnosu na početak nastupa, jednostavno nije dozvolila da se momci oproste bez bisa. Na bisu je ponovljen hit-singl ’’Suvišni’’ i na taj način - u 23.40, torte šlag je dobio trešnjicu.

Kontakt konferencija je uspešno otvorena. Koncert je prošao u najboljem redu. Bendovi su nasmejani otišli sa bine, što se isto moglo primetiti i na licima fanova. Nastavak sledi. Kontakt se vraća u Cetinjsku 15, koja je mapirana kao prestonica (u prestonici) muzike i kulture za naredna tri dana. Očekuje nas bogat program i kao takavog ga vredi ispratiti.

Nemanja Mitrović Timočanin