MaerA je alternativni metal bend iz Beograda. Oformljen u oktobru 2016. godine kada je Tomislav Dumanović pozvao bubnjara Vladana Markovića da mu se pridruži, a  kasnije i basistu Nebojšu Milosavljevića nakon što je basista Luka Dodočić izašao iz benda. Nakon par svirki, bend je dobio neočekivano dobar feedback. Trenutno imaju 12 autorskih pesama, a od toga su 3 snimljene u okviru EP-ja pod nazivom "Antfarm" koji je u sklopu predstojećeg, istoimenog albuma. Bend konstantno radi na inovacijama i vec komponuje novije pesme koje ce se naći i na drugom albumu.


Kada ste napravili bend, koja je vaša želja bila i kakav smisao on ima? Šta to vama znači a šta bi trebalo slušaocima?

Naša prvobitna želja je bila da budemo deo muzičke industrije i da kroz njeno delovanje pozitivno utičemo na promene društva koje su nam preko potrebne. Naravno, to ne bismo uspeli bez naših slušalaca koji imaju presudnu ulogu u svemu tome.

Motivi i filozofija benda...

Ime benda, MaerA priča priču iz grčke mitologije o istoimenom psu koji je pomogao devojci da pronađe telo svog oca koji je ubijen, nakon čega je skočio sa litice za njom kada je ona, zbog tuge za ocem, skočila. Za nas predstavlja pravdu i istinu kao ultimativni cilj.

U kojoj meri vam je ovaj bend nekakva spona sa društvom i način komunikacije sa istim, u kolikoj vaše lično ispucavanje energije i lično pražnjenje?

Biti u bendu donosi razne pogodnosti, pa samim tim i komunikaciju sa ljudima koji mogu da se poistovete sa nama i koji se pronalaze u našoj muzici. Što se tiče ličnog pražnjenja, pretočiti ono što te muči u pesme je bolje od bilo koje psihoterapije.

Koliko je teško okupiti ljude i održati ih zajedno u jednoj ovakvoj priči?

Koliko god to bio izazov, vrlo pozitivno utiče na naš razvoj i motiviše nas da guramo dalje jer radimo ono što volimo najviše.

Problemi sa kojima se suočavate kao bend...

Problemi su razni i tiču se kako promovisanja i organizacije svirke, takođe i biti u toku sa svim predstojećim koncertima i festivalima na kojima postoji šansa da ostvarimo kontakt sa publikom i proširimo istu, što je teško izvesti na našim prostorima gde scena nije toliko podržana, već vlada diktatura jednog muzičkog pravca (svi znamo kog).

Kome i u kojoj prilici biste pustili vaš bend?

Svima koji prolaze ili su prošli kroz neke mučne trenutke u svom životu, naša muzika je tu da ih ohrabri i podstakne da se suoče kako sa unutrašnjim demonima, tako i sa surovom današnjicom. Cilj nam je i da ljudima otvorimo oči o realnim dešavanjima u svetu (a sa kojih nam svi mediji skreću pažnju) a tiču se vlasti i njihove namere da čitavu populaciju pretvore u poslušne, pokorne robove. Želimo da se ljudi oslobode lanaca kojima su nevoljno okovani.