MTV Unplugged in New York je live album grunge benda Nirvana, nastao tokom nastupa u Sony Music Studios u Njujorku 18. novembra 1993. godine u okviru TV serije MTV Unplugged. Osim toga, ovo je bio prvi album koji je Nirvana objavila nakon tragične smrti Kurta Kobejna.

Postavu Nirvane za ovaj koncert činili su Kurt Cobain (vokal, akustična gitara), Krist Novoselić (bas i ritam gitara, harmonika), Dave Grohl (bubnjevi, prateći vokal) i Pat Smear (gitara), uz podršku Lori Goldston (violončelo) i bend Meat Puppets braće Cris Kirkwood (bas i prateći vokal) i  Curt Kirkwood (akustična gitara).
 
Album je dugo bio na vrhu top lista u preko 15 zemalja i prodat u nekoliko miliona primeraka (legalno, naravno – broj preuzimanja sa torrent tracker-a do danas je ostao nepoznanica).

Koncert je besplatno dostupan na YouTube, a evo i redosleda pesama:

    “About a Girl” – 3:37
    “Come as You Are” – 4:13
    “Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam” (Eugene Kelly, Frances McKee) – 4:37
    “The Man Who Sold the World” (David Bowie) – 4:20
    “Pennyroyal Tea” – 3:40
    “Dumb” – 2:52
    “Polly” – 3:16
    “On a Plain” – 3:44
    “Something in the Way” – 4:01
    “Plateau” (Curt Kirkwood) – 3:37
    “Oh, Me” (Kirkwood) – 3:26
    “Lake of Fire” (Kirkwood) – 2:56
    “All Apologies” – 4:23
    “Where Did You Sleep Last Night” (Lead Belly) – 5:08


Takođe, možete odgledati i probu, koja je bila više nego napeta, jer Cobain i MTV nisu mogli da se dogovore oko nastupa Meat Puppets-a i izbora pesama. U jednom trenutku, Kurt je napustio studio pod pretnjom da neće nastupiti na koncertu, ali je na kraju ipak pronađen kompromis.

Prema eminentnom časopisu Rolling Stone, pored “Nevermind”, ovo je drugo remek-delo Nirvane, koja je na taj način izvršila pravu revoluciju u američkoj folk muzici. Nekoliko stvari sa ovog albuma su zaista obrade tradicionalnih folk pesama, a Kurt je koristio pedalu i dao sasvim novu dimenziju zvuka svojoj gitari. Pored upečatljivog glasa i izuzetnog talenta u obradi muzike, album “Nirvana: MTV Unplugged in New York” pokazao je da grunge trio iz Sijetla jednako kvalitetno nastupa sa glasnim bendom koji “prži” na sceni, ali i koristeći samo akustične gitare.


Stefan Teodosić (Zabavište)