Recenzija tribute kompilacije benda Dobri Isak (PMK Records, 2016)

Oko retko kog benda se stvorila tolika aura mističnosti, jer im je ona bila svojstvena od samih početaka. Dobri Isak nije niški Joy Division, već će zauvek ostati fenomen naše scene, kao jedan od retkih ExYu bendova kojih se ni u kom slučaju ne smemo stideti! Računica je jasna.

Koliko je zapravo taj mali delić večito uporne niške scene, kao jedne od najprogresivnijih, uticao na potonje generacije, ova tribute kompilacija "I mi plačemo iza tamnih naočara" to nedvosmisleno dokazuje. S tim što se radi o bendovima iz Srbije i Hrvatske, što samo govori koliko je muzika Dobrog Isaka i dalje poželjna i aktuelna tema među mladim alternativcima, darkerima/pankerima.

Bilo bi suvišno opisivati svaki pesmu ponaosob, jer je svaki bend utkao sebe u svakako mračnjačko-slatku, pre bih rekao guilty pleasure potku pojedine numere sa ovog kultnog albuma, dodajmo još i pesme koje nisu dospele na album. Pored Nišlija, koje svoj legat ponosno nose, tu su i bendovi iz drugih gradova i sada (nažalost) drugih država, koji svojim zalaganjem slikaju novu ikonu. Znate kako izgleda kada skidaju stare plakate, sloj po sloj, i iza toga se nazire jedan pravi dada-kolaž, koji ostavlja utisak nedorečenosti, avangardnog ludila. Plakati su ikone novog doba.

Kada bih morao da izdvojim poneku numeru koje svesno odskaču od originalnog darkwave/post-punk zvuka, bio bih nezahvalan slušalac, a možda i pristrasan, suviše. Ovako ću ostaviti prostor vama da prosudite dok budete preslušavali kompilaciju, jer zaista ima zvuka za svačiji ukus, od elektronike do blažeg post-metala, darkeraj i očaj će sam doći. Naravno, ne tražite "standardne" obrade, od note do note, već sabirite utiske i osluškujte nove zvukove koje nose nova pokoljenja!

Zapalite sveću ispred nove ikone, ili se njome igrajte, izbor je na vama.

Desya Lovorov