foto: Zoran Radosavljević
Posle dvogodišnje diskografske pauze, EYOT kompozicijom VEER najavljuje novi, četvrti album po redu, INNATE, koji će se 20. februara 2017. pojaviti u izdanju njujorške izdavačke kuće Ninety and Nine Records.

Album je snimio i miksao legendarni inženjer zvuka, producent i muzičar, Stiv Albini koji je u svojoj karijeri sarađivao sa imenima kao što su Nirvana, PJ Harvey, Pixies, Mogwai itd. Snimalo se u Čikagu, u njegovom studiju Electrical Audio. Stiv Albini je poznat i po tome da je zadržao analogni način snimanja - INNATE je snimljen i smiksan za tri dana bez upotrebe računara. Mastering je radila Šeli Stefans (Beck, Makaya McCraven)

“Kompoziciju VEER smo odabrali kao prvi singl jer, po našem mišljenju, najviše povezuje novi album sa prethodnim radom. Samo  ime je igra reči - osnovno značenje je nagla promena pravca, što se može i čuti u kompoziciji, a izgovor je jasan,  i mi ga povezujemo sa Lepenskim Virom, kome je i posvećena. Zapravo, ceo koncept albuma je takav da predstavlja posvetu balkanskom podneblju, preko imena kompozija do njihove strukture, melodija, harmonije i ritma.” , kaže pijanista i kompozitor Dejan Ilijić.

EYOT postoji od 2008. godine i za to vreme su izdali tri albuma, pobrali sjajne kritike najuglednijih svetskih kritičara, kao i publike, i nastupali u više od dvadeset zemalja širom planete.

“I ove godine nas očekuje puno značajnih nastupa u inostranstvu, ali ćemo se potruditi da sviramo i u Srbiji što je više moguće”.