Legendarni beogradski rok bend, Električni Orgazam ove godine slavi 30 godina od izlaska jednog od svojih najboljih i najuspešnijih albuma “Distorzija” i tim povodom prave turneju po većim gradovima bivše države na kojoj će po prvi, a verovatno i jedini put svirati svih 11 pesama sa “Distorzije” i to onim redosledom kao na ploči. "Distorzija" je album koji je izazvao opštu euforiju na rok sceni bivše Jugoslavije, a na krilima te euforije, nastala je i najpoznatija pesma Orgazma "Igra Rock n roll cela Jugoslavija".

U okviru pomenute turneje, Električni orgazam će posetiti i Niš i održati dva koncerta u klubu Feedback i to 16. decembra od 22 sata i 18.decembra od 18 sati. Prvi koncert je već rasprodat, dok za drugi ima ulaznica. Sve ovo je dovoljan povod za naš razgovor sa pevačem i frontmenom benda, Srđanom Gojkovićem-Giletom…
 
foto: Wood
Dosta puta ste svirali u Nišu.Kakvi su vaši utisci sa tih koncerata i kakva je publika u Nišu?
Uvek se radujemo koncertu u Nišu. Niš spada u gradove u kojima smo svirali od samog početka benda. Nama ta činjenica puno znači, na neki način se osećamo kao da dolazimo kod svoje kuće. Publika je super i dobro poznaje rad banda. Puno nas prijateljskih veza vezuje za Niš, kroz sve ove godine. A usput mogu da dodam da je i moj deda, po mami, iz Niša. Tako da o Nišu sve najbolje.

Na šta vas Niš asocira, po čemu ga pamtite i da li se sećate neke anegdote vezane za Niš?
Pre svega me asocira na puno dobrih koncerata kojih smo imali tamo. Bilo je nekad davno i raznog ludovanja po Nišu, dok smo još bili bekrije. Što se anegdote tiče, prvi put sam uhapšen u Nišu, davne 1982., zbog tuče na našem koncertu koji smo svirali u okviru “radnih akcija”. Ima naravno i puno lepših uspomena, al’ ova mi je prva pala na pamet.

Trenutno ste na turneji na kojoj izvodite u celosti album „Distorzija“. Kako ste se došli na tu ideju? Kakva je koncepcija koncerata? Pretpostavljam da pesme sa „Distorzije“ izvodite po redosledu sa albuma.
Moram priznati da mi se jako dopalo to kad su Rolling Stones svirali ceo “Sicky Fingers” album, ta mi se ideja učinila zanimljivom. I evo ove godine je godišnjica našeg značajnog albuma “Distorzija” tako da smo rešili da sviramo ceo album uživo. Sviramo album u zadnjoj trećini koncerta i sviramo istim redosledom kao što su pesme išle na albumu.

Period od albuma „Kako bubanj kaže“ do  „Distorzije“ je bio vrlo turbulentan po grupu. „Kako bubanj kaže“ je prošao najslabije od svih vaših dotadašnjih albuma, došlo je do pesonalnih promena i na kraju ste se vratili u velikom stilu sa „Distorzijom“. Kako se ti danas sećaš tog perioda? Da li je bilo nekog prelomnog momenta kada ste shvatili da će stvari doći na svoje mesto?
Sećam se tog osećanja kako izgleda kad svi oko tebe vide stvari kao da su propale i da izlaz ne postoji, a ja u sebi imam to neko samopouzdanje i veru u nove pesme, koje sam imao.
Kad je došao Banana ja sam odmah prepoznao da je on muzičar visokog kvaliteta. Počelo je da se vidi svetlo na kraju tunela, da tako kažem. Pa je onda Čavke izašao iz zatvora i na kraju je Švaba uleteo umesto Grofa. Bend je bio pun entuzijazma i dobre energije, bio je to super period i sve se to prelilo na album.

Album „Distorzija“ je rađen uz pomoć ljudi koji su i privatno bili vaši prijatelji. Piko Stančić je sa vama napravio produkciju, Radovan Hiršl je uradio sjajan omot, Brajan Rašić vas je slikao za omot, Massimo Savić i Max Juričić su takođe pomogli. Da li je do toga spontano došlo kroz druženje i poznanstvo sa svim pomenutima ili ste ih svesno izabrali da učestvuju u kreiranju „Distorzije“?
To su pre svega bile prijateljske veze, ali mi smo svi bili kreativci. Druženje i kreacija su za nas bile odlična kombinacija. Ja sam uvek za saradnike tražio ljude sa kojima mi je prijatno da budem, da se napravi neki dobar odnos i hemija medju tim ljudima. Onda to celu stvar kojom se baviš uzdigne na puno viši nivo.
 
foto: Wood
“Distorzija“ je bila i neka vrsta komercijalne prekretnice u karijeri grupe, napokon ste počeli da više nastupate i van najvećih centara tadašnje zemlje. Kakve su reakcije bile upravo po tim gradovima gde ranije niste svirali?
Uglavnom su reakcije bile odlične. Nešto se tu poklopilo kako treba, znaš onaj osećaj kad si u pravom trenutku na pravom mestu. Nema puno takvih trenutaka u životu. Bili smo na krilima slave totalno opijeni i u totalnoj euforiji. Kasnije nam se to obilo o glavu, ali tako se čovek uči i napreduje, na sopstvenim greškama.

Da li se možeš prisetiti, sa ne baš male distance, koje pesme za „Distorziju“ su prvo napisane? Ovim albumom je i promovisana možda i najpoznatija postava grupe. Koliki je bio doprinos ostalih članova u radu na albumu?
Čini mi se da je najstarija pesma “Vidim svoj lik” tu pesmu sam još 1982. svirao sa Pikom Stančićem. Tad smo mi imali ideju o nekom zajedničkom solo projektu, samo gitara vokal i bubanj. Band se zvao Hijene, ali to nikad nije zaživelo osim na nivou demo snimaka. Vudu bluz i Debela devojka su takodje starije od ostalih. Pesme sam već imao gotove, pre nego smo počeli da radimo na albumu. Takodje imao sam ideju u kom pravcu hoću da radim aranžmane, kako to treba da zvuči. Što se tiče aranžmana svi su aktivno učestvovali u tome, Banana verovatno malo više od Švabe i Čavketa.

Ovih dana vam izlazi živi album „Puštaj muziku“ sa prošlogodišnjeg rođendanskog koncerta u Domu Omladine. Otkuda samo vinil i kakve su tvoje impresije o tvom albumu kao direktnog kreatora istog?
Pre svega razlog je što su ti koncerti prošle godine u Beogradu bili stvarno dobri. Na vinylu se nalaze delovi drugog koncerta, tačnije deset pesama. S jedne strane mi već imamo dosta živih albuma, ali band se stalno menja pa je dobro zabeležiti te promene svakih par godina. Album je apsolutno uživo, nema nikakvih naknadnih nasnimavanja i prepravki. Živo, sirovo i snažno, u svoj svojoj nesavršenosti.
Ideja je da napravimo nešto što će uskoro biti raritet, nešto kao što smo uradili sa živim albumom “Warszawa `81”. Ograničeni tiraz koji se neće doštampavati. Biće verovatno i digital download za mp3.

Električni Orgazam ima vrlo bogatu diskografiju koja ukuljučuje, sem studijskih albuma, albume uživo, kompilacije, album obrada, tvoj akustični solo album... Ali čini mi  se da u vašoj diskografiji nedostaje DVD izdanje koje bi eventualno obuhvatilo spotove benda ili snimak nekog nastupa uživo. Da li ste razmišljali o takvoj vrsti izdanja?
Da jesmo, ali trenutno niko neće da se bavi tako nečim jer se DVD slabo prodaje. Tako da je izgleda Youtube jedina opcija, za sad.

Serijom singlova ste krenuli u najavu novog albuma. Šta nam možete reći o njemu? Da li je završen i kada bi se moglo očekivati da se pojavi? Pesme koje smo do sada čuli zvuče kao logičan nastavak prošlog albuma.
Da, slažem se novi album jeste logički nastavak prošlog. Na prošlom albumu se postava promenila Ljubinim dolaskom i načinom kako radimo pesme. Ovaj album radi ista postava i na sličan način su pesme radjene. Ali ipak je to drugačiji album, mi smo se promenili i sve oko nas se menja. Radimo ga skoro 3 godine, mozda i više. Pesme su uglavnom gotove, sad radimo detalje, ovaj solo, onaj klavir, ponovo snimamo glavni vokal itd. Plan je da u aprilu pustimo sledeći single a album na jesen, sa još jednim singlom.
 
foto: Wood
Čini se da je povratak Ljube Đukića udahnuo novu energiju u grupu. Pre toga ste se ustalili sa Blagojem Nedeljkovićem Pačetom kao bubnjarem i sada imamo najdugovečniju postavu u vašoj dugogodišnjoj karijeri. Pretpostavljam da to daje značajnu sigurnost bendu i jedan je od razloga vaše dugovečnosti kao grupe?
Da, potpuno si u pravu. Prvo je Pače stabilizovao band u njegovom temelju. Posle Čavketovog odlaska godinama smo tražili čoveka koji nam potpuno odgovara. I našli smo ga u Pačetu. Ljuba je takodje preporodio band svojom energijom. Meni je on uvek falio u bandu, nekako smatram da je on jako bitan deo ove priče o Električnom orgazmu i neizmerno mi je drago što je sad tu.

The Rolling Stones su vrlo skoro objavili novi album. Pretpostavljam da vas svi ovih dana pitaju za mišljenje o njemu. Poznati ste kao i veliki kolekcionar bootlega. Koji su vaši omiljeni Stones butlezi i naravno kako vam se dopao „Blue & Lonesome“?
Veoma mi se svidja novi Stones album. Jagger fantastično svira usnu harmoniku, to je najjači utisak, na prvu loptu. Stones bootlezi, ih pa ima mnogo dobrih “Liver than you`ll ever be” je jedan od boljih.

Da li vam se čini da su pojedini albumi Orgazma nepravedno potcenjeni? Koji su vaši omiljeni Orgazam albumi?
Da, u pravu si. Mislim da Orgazam nije snimio ni jedan loš album. Neki su u odredjenim vremenima lakše komunicirali sa aktuelnom publikom, neki teže. Ali mnogi albumi zasijaju tek godinama, čak decenijama kasnije. Siguran sam da će se to desiti sa nekim od “zapostavljenih” albuma. (Kako Bubanj Kaže…… Letim, Sanjam, Dišem…..A Um Bum……Harmonajzer). Moji omiljeni su: Lišće Prekriva Lisabon,  Distorzija,  Zašto Da Ne,  To Što Vidiš To i Jeste.

Pošto smo na isteku ove godine, kako ćete je vi pamtiti? Kakva je bila iz vaše perspektive? Otišlo je puno bitnih umetnika, ali je recimo i Bob Dylan dobio Nobelovu nagradu.
Da puno dragih muzičara je otišlo, ali biće toga dosta u nastupajućim godinama. Ta generacija naših rokenrol heroja je polako u odlasku, sa životne scene. Jednostavno tako stoje stvari. Da, lepo je što je Bob dobio nagradu. Tim činom je rokenrol postao prihvaćena umetnička forma od onih koji su ga godinama mrzeli i osporavali. Izgleda da se vremena menjaju

Šta biste poručili Nišlijama?
Da dodju na naše koncerte i da zajedno prodjemo kroz taj uzvišeni osećaj koji imaš posle neke dobre svirke.

Sa Giletom razgovarao Miroslav Stašić

Ulaznice za niški koncert Električnog orgazma, koji će u nedelju 18.12. od 18 sati biti održan u klubu Feedback mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 700 dinara u Cd Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), pivnici Nemir (Obilićev Venac 35) i pivnici Ministarstvo (Vojvode Vuka 12). Na dan koncerta će koštati 800 dinara, ako ih bude. Broj karata je ograničen, kako bi svima bilo prjatno.