Žanr: Drama / Triler
Režija: Nic Balthazar
Glumci: Greg Timmermans / Marijke Pinoy / Laura Verlinden
Sličan Film: Klass (2007)

Ben X je holandsko – belgijska drama sa elementima trilera koja na alarmantan način pripoveda o mladiću koga maltretiraju mangupi iz razreda, samo zato što je osoben i nekonvekcionalan. Pročitavši opis i videvši neke fotke, imao sam dojam da je Ben X film o pomahnitalom liku koji obitava ispred računarskog monitora, odnosno o dečku kome su video igrice popile mozak i koji se u delirijumu pokušava izboriti za golu egzistenciju, međutim, ispostavilo se da je to jedna velika zabluda. Ben jeste mladić koji provodi previše vremena za računarom, međutim, sve je to s razlogom. On duboko zalazi u virtuelni svet, jer mu je stvarnost postala crna i krvava, pošto maltretiranje vršnjaka iz razreda iz dana u dan postaje sve brutalnije i žešće. Benovi roditelji postaju očajni, jer shvataju da sinovljev autizam nikad neće biti prihvaćen od stane vršnjaka, zbog čega preuzimaju stvari u svoje ruke.

Recenzija: Kada pišem prolog, trudim se da otkrijem što manje detalja o radnji filma, kako vam ne bih pokvario potencijalno gledanje istog (pogotovo ako je delo koje opisujem kvalitetno i preporučljivo), stoga ovaj kratak opis radnje koji sam napisao ne odaje ni delić suštine projekta  Ben X. 

Sam film ne predstavlja idealan plen za kritičare, jer poseduje svega nekoliko nedostataka koji se uglavnom tiču sitnih nelogičnosti i nejasnoća. Sve ostale stavke su odrađene pedantno, uredno i profesionalno, a što je najbitnije ostavljaju jak utisak na gledaoca.

Priče o adolescentima koji imaju problematične sudbine uvek su poželjan “artikal” za gledaoce, koji često pronalaze utehu i shvataju da su njihovi problemi zapravo smešni i bezazleni u odnosu na probleme glavnog junaka ili junakinje.

Pored toga što uverljivo prezentuje životnu agoniju nesretnog Bena, ovaj film vešto drži pažnju gledaoca, menjajući kadrove i konastantno upoređujući  pravi život maldića sa onim iz video igrice. Dakle, sjajan ritam se mora pohvaliti, kao i originalna tehnika kadriranja i zumiranja.

Ni glumačka postava ne zaostaje, pa se mora odati počast i glavnim akterima ovog poučnog i dirljivog dela. Na čelu kolone je svakako Greg Timmermans koji je bio brilijantan u ulozi neshvaćenog momka koga su poštovanje i sreća zaobišli u širokom luku. U glavnoj ženskoj ulozi našla se glumica Marijke Pinoy, koja je imala vraški težak posao da odglumi žalopojnu majku koja je skrhana bolom, jer joj pred očima sin postaje “vazduh”. To je odradila za svaku pohvalu!
Ono najvažnije što dobijamo gledajući film Ben X jeste jedna bitna životna pouka, koja nije sasvim očigledna, pa se morate bar malo potruditi kako bi je se dokopali. Ostaje mi još samo da naglasim da je ovo jedan od najbesprekornijih filmskih paketa. Zbog čega? Uverite se sami.

Dobre karakteristike:
Odlična glumačka postava
Dinamičan film koji drži pažnju gledalaca
Kompletan paket
Režija i scenario
Neke važne životne pouke
Završetak

Loše karakteristike:
Sitne nelogičnosti i nejasnoće
Završetak se neće svima dopasti

Zaključak: Čudno, ali filmovi koji mi se dopadnu, obično me ne inspirišu da se bavim njihovom dubljom kritikom, jer želim da poštedim i potencijalne  čitaoce recenzije,  a i sebe. Ben X predstavlja sjajno iskustvo i preporučujem ga svim fanovima filma, bez obzira na godine, pol i žanrovsko opredeljenje. Uživajte!
9/10

Milan Tica