Iz Poljske nam dolazi bend „Guitar Force“ koji u osnovi svog zvuka ima rock, ali koji svojim pesmama ponajviše stvara nešto što je miks melodičnog heavy metala, folka, (donekle) progresivnog rocka, ali i popa. „Different Universe“ im je treće po redu izdanje, ali prvo na engleskom jeziku (sa izuzetkom jedne pesme na poljskom), tako da ću ga posmatrati kao neku vrstu internacionalnog debija, a njih kao sasvim novi bend, bez nekog većeg iskustva (iako to nisu).

Ovo je izdanje za sve one koji iole vole veoma melodični rok (i metal), sa donekle blagim razvodnjeno-distorziranim gitarama, klavijaturama, violinama, vesele tonove, ženske vokale i nadasve nenametljivu, ali prijatnu muziku. Podsećaju me na malo manje produkcijski ispoliranu verziju švedskog benda „All Ends“, pomešanu sa prstohvatom folk esencije italijanskog „Elvenkinga“. Dakle, simpatična kombinacija stilova i uticaja. Neki bi rekli da je sam bend „radio friendly“, što i ne bi bila greška ali, isto tako, ne bi to bio ni minus za njih.

Već sam napisao da su gitare razvodnjene što se tiče distorzija, ali su zato tu solaže da daju malo (ali samo malo) težine zvuku. Bubanj je mogao biti konkretniji, življi – deluje tanko, dok sam sasvim siguran da se bas stopio sa svim ostalim zvukovima u tihom bojkotu, te je apsolutno neprimetan. Violine su definitivno najbolja „stavka“ na albumu, pošto upravo one čine da sve pesme zvuče ozbiljnije. Vokali su prosečni, niti loši niti vanserijski. Ne kažem da devojke ne umeju da pevaju, daleko od toga, ali je prilikom produkcije i u završnom miksu trebalo posvetiti mnogo više pažnje tome kako sve to zvuči (ovo se podrazumeva i za ostale instrumente). Sve pesme su u osnovi dobre – kategorija kojoj pripadaju „dozvoljava“ bendu da napravi numere koje su tu da vam se u trenutku svide svaki put kada ih čujete. Nažalost, svaku od njih ćete zaboraviti čim se završe. Jesu kvalitetne i neretko poletne, ali nemaju ono nešto čime bi se „zakačile“ za vašu podsvest i naterale vas da njihove stihove pevušite dok spremate doručak ili usisavate sobu.

Kada sve saberem i oduzmem, mogu reći da je šteta što se članovi benda i ostali koji su bili angažovani tokom snimanja nisu potrudili više i napravili konkretniji proizvod. Postojala je odlična prilika da se napravi jedno veoma  uspešno komercijalno izdanje, sa svim sastojcima koji su to omogućavali, ali se to nije dogodilo. No, bilo kako bilo, „Different Universe“ ima svetlih momenata, prijatan je za „neobavezno“ slušanje (kada su vam u poseti osobe koje nisu u rok i metal vodama) ili dok se zanimate koječime po kući.

Krajnja ocena: 5/10.

Antonio Jovanović