Izdavač: Troma Films, 1987.
Režija: Peter George
Scenarij: Jon Ayre
Gl. uloge: Barry Brenner, Gail Neely
Tagline: The Beaches Have Become Battlefields... The Waves Are A War Zone!


Radnja:

Zapadnu obalu Sjedinjenih Država pogodio je strahovit potres. Većina stanovništva ostala je bez krova nad glavom i preselila se u unutrašnjost, a obala je podijeljena na područja koja kontroliraju razne bande surfera.

U jednom trenutku, Adolf (Barry Brenner), vođa bande simpatičnog imena "Surf Nazis" se ugleda na poznatijeg imenjaka i odlučuje proširiti Lebensräum svoje bande na teritorij okolnih bandi...

Osvrt:

A šteta... Naslov je baš obećavajući... Odabir izdavačke kuće je isto obećavajući... Ali, banana!

Umjesto zabavnog filma, pretrpanog djelovima tijela, golotinjom i scenama bizarnog, ničim izazvanog nasilja, dobili smo dosadnih 70 minuta pokušaja redatelja da nas uvjeri da je ovaj film nešto više od onoga što stvarno je. Istina, obzirom na već spomenute naslov i izdavačku kuću, nisam ni očekivao da će "Surf Nazis Must Die" zlatnim slovima ostati upisan u filmske enciklopedije ili redefinirati pojam "remek-djelo", ali mislio sam da ću se bar koji put slatko nasmijati... Ne samo da se nisam nasmijao, nego sam čak i zaspao (i to dvaput) gledajući film. Dosadno, dosadno, dosadno.

A mogao je biti dobar film...

Osnovna ideja je dobra, post-apokaliptične situacije su uvijek plodno tlo za produkciju trash filmova. Dalje, glazba je odlična! Mračni, minimalistički Casio-synth-pop koji se jako dobro uklapa u atmosferu... Ispravak: dobro bi se uklopio u atmosferu, da ikakva atmosfera postoji. Na kraju (pre)kratke liste pozitivnih utisaka koji se daju nabrojati nakon gledanja ovog filma spomenut ću lik Eleanor Washington (Gail Neely). Naime, radi se o simpatičnoj bakici crnkinji kojoj banda "Surf Nazis" ubije sina. Ona flipne, kupi pištolj, sjedne na motor i... uspijeva uraditi ono što nisu uspjele udružene konkurentske bande - uništi naci-surfrere! (granatama, pištoljem i gliserom :) )

Te konkurentske surf-bande su posebna priča... Maštovitih imena poput "Samurai Surfers", "Pipeliners" i "Designer Waves" (potonji su nekakvi gay-moroni obučeni u bijelu odjeću išaranu raznobojnim sprejevima, a zovu se *giggle* Curl, Blow i Dry) i usklađenih "uniformi", udružuju se da bi se oduprli najezdi naci-surfera... I smišljaju briljantnu strategiju! Napadaju ih jedni po jedni, i još im dopuste da se oporave u međuvremenu... Bože sačuvaj da se udruže i zajedno pobrišu pod dotičnim nacistima. Naravno, ti njihovi pokušaji ne uspijevaju naškoditi bandi "Surf Nazis"... Nije ni čudno, jer "Surf Nazis" imaju 6 članova, a ostale bande po 3 (slovima: tri) člana (!?), osim neimenovane moto-bande koja se sastoji od jednog bikera i njegove cure :)
Da, tu su i neki skateri koji se povremeno pojavljuju, ali smisao tih pojavljivanja mi uporno izmiče, pa ih neću niti spomenuti.

Preporuka: pogledati u nedostatku bilo kakve alternative... Ili ako nikako ne uspijevate zaspati do sitnih noćnih sati, a sutra treba rano ustati.

Highlightovi:

    Naslov
    Glazba

Oleg Berić