13.02.2016. - PROSTOR ČAKOVEC: MIKK & GOD BLESS THIS MESS RECORDS PREDSTAVLJAJU: HEXENBRUTAL TRIO, JINHO JINZA, ŠKM BANDA (MURSKA SOBOTA/SLOVENIJA)

Konačno se nakon dugo vremena opet održao neki koncert u Prostoru Čakovec. Pored svih ostalih bogatih zbivanja, koncerti su malo stavljeni u drugi plan, pa je ovaj sasvim dobro uletio ove subote.

God Bless This Mess Records je label iz Prekmurja, susjedne nam Slovenije i ovom prilikom su nam se došli predstaviti, te sa sobom donijeli brdo distribucije, te tri benda koji su svojim nastupima došli malo pobliže približiti ove naše dvije susjedne scene. Label postoji nekih desetak godina, osim izdavanjem, bave se i organizacijom koncerata (klub Mikk u Murskoj Soboti), te bukiranjem bendova. Do sada je izašlo kojih petnaestak izdanja, koja stilski variraju od hardcorea (odličan novi album benda Odpisani), preko hiphopa (Stekli Psi) noise rocka (Hexenbrutal..), stonera (Eyecontact), dakle kao što se može vidjeti, stvarno se bave širokim rasponom underground glazbe.

Ja osobno nisam fan ovakve vrste glazbe kakvu sviraju bendovi koji su nas posjetili, ali moje prijateljice i prijatelji su se potrudili organizirati ovo, bendovi su se potrudili doći, pa sam ja morao naprosto podržati ovaj koncert. Mislim da bi se u undergroundu morali malo više podržavati bez obzira dal smo fanovi ili ne benda koji trenutno svira na bini. Ako podržimo jedni druge i budemo čvrsti, moći ćemo više toga napraviti zajedno. Kada sam ušao u Prostor iznenadio sam se brojem ljudi koji su posjetili ovaj koncert. Ne mogu reći da je broj bio velik, ali Prostor je izgledao solidno popunjen da ne izgleda otužno.


Na bini su već svirali HEXENBRUTAL TRIO kao prvi bend večeri. Ustvari je riječ o noise duo bendu, obogaćenim violinistom, što daje neku dodatnu dimenziju. Sviraju neki instrumentalni teški noise, s pomalo ukletim melodijama na violini i mogu reći da ovako nešto još nisam čuo, ali radi se o eksperimentalnoj glazbi koja definitivno nije za svačije uši. Publika ih je jako dobro primila, pa se tražio i bis.

Nakon kratke pauze binu zauzimaju JINHO JINZA. Meni su bili definitivno po mom ukusu najbolji bend večeri. Riječ je o triu koji svira neki živčani garažni rock s noise i punk i blues utjecajima. Što je najbolje, ovo je jedini bend večeri koji svira na neki način konvencionalnu glazbu, a ne eksperimentalnu. Prvih nekoliko pjesama su mi bili super, ali nakon nekog vremena postalo mi je malo dosadno. Svejedno, publika se odlično zabavila, te su JINHO JINZA odsvirali jednu pjesmu na bis, pošto publici nije bilo dosta nakon što su se zahvalili na kraju svog seta.

Na kraju, još jedan instrumentalni bend, ŠKM BANDA. To je bend koji ima čak četiri izdanja za God Bless This Mess i sviraju kombinaciju post rocka, jazza, ethna…uglavnom mišung sveg i svačeg. Vodili su publiku kroz instrumentalne pejsaže i publika je s odobravanjem znala cijeniti ono što čuje. Bend je nešto drugačije, kako sam već rekao, meni nije baš legao, ali pošto je meni hardcore tupa tupa svetinja, nisam baš kompetentan da nešto mudrujem. Uostalom, ukusi su različiti, a o istima se ionako ne raspravlja.

Zaključak ove večeri je da su se naše dvije susjedne scene dodatno zbližile i nadam se da će suradnja biti još bolja nego što je bila do sada. 

txt: Davor Krajcer-Vitez
foto: Prostor Cezam Čakovec