Milica Krković, Mala knjiga o početku, Metafizika, str. 154, Beograd, 2008.
Milica Cincar Popović, Kako ugristi vampira, str. 223, Metaphysica, Beograd, 2014.

Niko od nas nije bez problema. Svakog nešto muči, to svi znamo, ali ne znaju svi kako da iz problema i izađu. Neko se za pomoć obraća roditelju, prijatelju, psihologu, vračari... a neko knjizi. Činjenica je međutim, da ma šta vam ljudi rekli ne možete izaći iz problema ukoliko sami na njemu ne poradite, ukoliko sami ne poželite da ga rešite, i ukoliko sami ne zasučete rukave ili napregnete moždane vijuge.
Romani Milice Cincar Popović „Mala knjiga o početku“ i „Kako ugristi vampira“ upravo to rade – nude vam put ka izlazu, da ne kažemo spasenju – na primeru mlade novinarke i pisca Jelene iz Beograda, njene prijateljice Maje i sina Damjana, govore vam o snovima za koje moramo žrtvovati mnogo toga, o lutanjima kroz život, o borbi na koju svi moramo da budemo spremni želimo li da izvučemo živu glavu iz problema (jer nas neki i dotle doteraju - do samog kraja)...
Laganim, jednostavnim savremenim jezikom, Milica Cincar Popović uvodi nas u radnju svog prvog romana „Mala knjiga o početku“. Kako i sam naslov kaže u njemu se po prvi put susrećemo sa glavnim protagonistima, Jelenom, Majom, Damjanom i Pavlom – oličenjem zadrtog Balkanca, da ne kažemo oličenjem zla – koji će Jeleni, pošto ga ostavi, ugroziti samu egzistenciju. „Mala knjiga o početku“ je takođe i uvod u drugi roman „Kako ugristi vampira“, u kojem se jaz između Jelene i Pavla produbljuje, u kojem njena borba za goli život dobiva novu, ozbiljniju dimenziju.
Kako je Milica Cinacar Popović duboko uronila u hermetizam, tako su oba romana prožeta životnim pričama jedne komete i jednog princa, kroz koje nas autorka uči kako da uzmemo uzde u svoje ruke, kako da se izborimo za samostalan život, za pravo na sospstveno parče neba, slobodu – nazovite tu borbu kako god hoćete.
Priča o odrastanju i sazrevanju jednog princa najbolji je deo romana „Mala knjiga o početku“. Prastara tema, ispričana savremenim jezikom, odenuta magijom, uvlači vas u svoj svet (kao uostalom i radnja samog romana) i ne pušta vas do samog kraja. Magični svet koji postoji paralelno sa našim je (na prvi pogled) savršen, ali i pored toga ne može da opstane bez našeg nesavršenog – jer obitavajući u njemu svaki stanovnik magičnog sveta stiče neophodna znanja, iskustva i na kraju mudrost – koji su mu potrebni za život u Kraljevstvu sjajne zvezde.
Što se naše glavne junakinje Jelene tiče – ona sama biva bačena u ljubavni kovitlac iz kojeg izlazi neuprljana (ako se za ljubav može uopšte reći da prlja). Ostaje, uprkos velikom izazovu, uz svoga muža Pavla, ali po koju cenu – saznaćemo tek u drugom romanu „Kako ugrsti vampira“ – ovde se naravno misli na energetskog vampira, koji nam je, na žalost, svima poznat – koji crpi našu energiju, našu volju za životom, njome se hrani, zahvaljujući njoj živi, obitava, misli, radi, opstaje... Jelena je savladala prvi i najteži stepenik u prvom romanu – odolela je iskušenju, ali je kroz njega sazrela i shvatila da joj život ipak nije uz muža Pavla i napustila ga. Time je probudila ono vampirsko, ono najgore, u njemu – želju za osvetom, želju da je povredi, ošteti, uništi – jer ako nije njegova – neće biti ničija.
Kroz drugi roman provlači se daleko ozbiljnija, razrađenija priča o Hitroj Kometi (koja, kako sazreva, menja svoje ime nekoliko puta), o njenoj spoznaji svemira, sopstvene prirode, sopstvenog puta – prolazi zapravo kroz sve krize, stremljenja, nadanja i strahove kroz koje prolazi i naša glavna junakinja, Jelena... Da li će obe uspeti da ispune svoju sudbinu i učine ono za šta su stvorene, da li će uopšte otkriti šta je njihova sudbina (jer mnogi od nas napuste ovaj svet ne otkrivši i samim tim ne ispunivši zadatak zbog kojeg su rođeni) – ostaje na vama da otkrijete.
Nama ostaje da vas uz misao: „Kada čovek dođe do stupnja na kome može da počne da ispunjava svoj sudbinski zadatak, celo nebo se spusti da mu pomogne; ali, istovremeno se i celo podzemlje podigne da ga spreči“, posavetujemo da uz romane Milice Cincar Popović držite, pored olovke, i paket sa maramicama – biće vam i te kako potrebni!

Tamara Lujak