Nova koncertna godina u požarevačkom klubu „KB” nije mogla da počne bolje. Na samom početku je po deseti jubilarni gostovao bend „Eyesburn“, koji je jednostavno briljirao tokom celog svog devedesetominutnog nastupa.  Od prve, pa sve do poslednje pesme, ekipa iz benda je davala sve od sebe da prisutnim ljudima pruži odličnu zabavu i nadasve – odličnu svirku. U tome su itekako uspeli. No, krenimo redom...

Do 11 sati (1.1.2016.) se stvorila solidna gužva u klubu, a deo gde se nalazi bina je bio dupke pun. S obzirom na veliki broj pušača, duvanski dim se teško probijao van i time je „pomagao“ u stvaranju one tipične zadimljene klupske atmosfere. Ne baš najbolja opcija za pluća, ali šta da se radi. Kako je vreme odmicalo, a alkohol (u sprezi sa adrenalinom) uzimao kontrolu nad svojim konzumentima, tako su već krenuli povici nestrpljivosti koji su prizivali bend. Oko pola 12 su Kojot & Co. došli iz bekstjedža, uzeli instrumente u ruke i gotovo bez reči krenuli sa svirkom.


Kao što sam na samom početku napisao, bend je briljirao. Komunikacija sa publikom je bila svedena na minimum, jer su reči između pesama bile gotovo nepotrebne. Dobar zvuk, precizno sviranje i samo njihovo ponašanje na bini tokom celog koncerta, opuštenost i uživanje u onome što se radi, su govorili mnogo više. Prija videti muzičare koji ako su i umorni to ne pokazuju, već koriste svaki atom snage da publici pruže što bolji doživljaj. Svaki ton, svaki rif, svaki udarac palicom o doboš – sve je bilo puno energije. Ono što je najbitnije u svemu tome je što ne morate biti fan „Eyesburna“ da biste uživali u njihovom nastupu – treba samo da se opustite i da se prepustite toj energiji koju oni nose. Dugo ih nisam slušao, a ni gledao, tako da mi je zaista leglo to što im je zvuk tvrđi i u onim pesmama sa rege osnovom. Primera radi, „Šejn“ i „Exodus“ uvek podignu atmosferu, ali u ovom „korovskijem“ ruhu zvuče još bolje i rade mnogo bolji posao.

Publika možda i nije previše ludovala tokom prve polovine nastupa, ali je za „Stark Blind“ spustila ručnu i dala sebi oduška energičnijim skakanjem i šutkom. Daleko od toga da se samo ta pesma čekala, ali je ona na neki način „adrenalinski okidač“ za vrtlog koji prožme sve oko sebe. Bendu je očeigledno dobro došao taj povratni talas energije, te su i narednih nekoliko numera bukvalno razvalili. „Fool Control“, koju znaju bezmalo svi koji su gledali „Munje“, je na neki način bila vrhunac glavnog dela set-liste. Najenergičnije skakanje, hedbengovanje, mlataranje kosama i najjača šutka su ispratili ovu pesmu kako dolikuje. Posle toga su odsvirali još jednu numeru i otišli sa bine. No, posle nepuna dva minuta su se vratili na bis završili taj deo nastupa sa tri pesme.

U novu godinu se ušlo energično i sa elanom, što je zaista lepa promena u odnosu na svakodnevicu. Odličan i dobro raspoložen bend i vesela publika daju dobitnu kombinaciju. Ovakve svirke se ne mogu prepričati, već im treba prisustvovati.

Antonio Jovanović