Sinoć (30.1.) je u klubu Gun bio sjajan povod za svirku. Beogradsko - pančevački sastav Brigand proslavio je pet godina postojanja, a kao podrška nastupili su bendovi Random i NoYz?

Na binu su prvi izašli NoYz?  i kratkim, ali vrlo energičnim nastupom započeli veče. Kako i sam bend kaže „Ukoliko slušate metal, a volite i grunge, samo vas je sramota da priznate, NoYz? je prava stvar za vas!” Nastup ovog benda odlikovali su žestoki rifovi i agresivni vokali. Izvodili su pesme koje će sačinjavati novi album, a posebno se izdvojila „Pissoff”. Na samom početku podigli su energiju na dobar nivo i bili sjajna uvertira za ono što sledi.

Kada su momci i devojke iz benda Random izašli na binu, broj ljudi u publici je već bio solidan. Ovaj bend je jedan od onih koji mi u studijskoj verziji zvuče okej, a onda se pojave na svirci i apsolutno me oduvaju koliko su dobri. Verujem da to dosta zavisi od njihove energije. Bend je ekstremno pozitivan i vidno je koliko se dobro zabavljaju na bini. Predstavljali su pesme sa svog EP-ja „Smile & Wave”, a mom uhu je najviše prijala „Stoner”. U pitanju je mlad bend koji ima dobru šansu da se probije na alternativnoj sceni.

foto: HC arhiv
Brzo po silasku benda Random sa bine, pojavili su se članovi Briganda. Već pri postavljanju setliste na binu, moglo se uvideti da će ovo biti najduži koncert Briganda do sada. Koncert su počeli na način koji većina bendova verovatno ne bi odabrala - novom pesmom pod nazivom „Kardio”. Već tokom sledeće pesme uspeli su da izmame uzvike oduševljenja poštovalaca benda Jewy Sabatay sviranjem pesme „94 januar”. Tokom svirke publika je mogla da uživa u pesmama koje voli (i onim Briganda, kao i onim Jewy Sabatay-a), a bend je odsvirao i šest novih pesama. One će se naći na albumu koji je trenutno u pripremi. Neke od ovih pesama (kao, naprimer, „Pravo pa desno”) već znam jer sam imala priliku da ih čujem na dosadašnjim nastupima Briganda, dok su četiri i za mene bile premijera.

Peti rođendan Briganda slavili su svi jednako energično - kako bendovi koji su nastupali, tako i publika. Sam završetak svirke je bio jednako dobar kao i ostatak. Velibor je na binu pozvao gitaristu benda Sharks, Snakes & Planes, Mladena Miljuša, koji je sa njima zadao poslednji udarac odsviravši „Nevenu”.

Bila je ovo jedna od najboljih svirki na kojima sam bila u poslednje vreme. Retko gde je atmosfera konstantno na zavidnom nivou, bez i jednog pada, a u Gun-u je upravo tako bilo.

Jelena Ostojić