Kultni hrvatski reper Fil Tilen nastupiće na 42. KST maskenbalu 26. decembra, a pre dolaska u Beograd i ovog nastupa porazgovarali smo malo sa njim. Fil otkriva par stvari o sebi i nastavku karijere.


Slavene, čujemo da radiš na novom albumu?
Prošlo je godinu dana od izlaska debitantskog albuma „Predstava počinje“ i polako dolazi vrijeme za izdavanje novog. Na albumu ne radim planirano, to jest nisam ni prestao raditi od izlaska prošlog, kada se sakupi dovoljno materijala sa kojim sam zadovoljan izdat ćemo ga van. Album „Predstava Počinje“ početkom godine bio je peti najprodavaniji u državi, na You Tubeu je gledanost na video spotove dosta velika i ljestvicu sam si postavio visoko, tako da ovaj mora biti još kvalitetniji od prethodnog.

Hoće li na njemu biti nekih regionalnih izvođača?
Na prvom albumu sam izbjegavao duete, jer smatram da glazbenik prvo mora uspjeti napraviti kvalitetan materijal sam i izgraditi svoju reputaciju. Imao sam dosta poziva koje sam redovito odbijao ili stavljao na čekanje. Čak sam to i opjevao u pjesmi Outsider stihovima „Jebo duete, ne nasjedam na taj dogovor, Tilen je pitanje, ti si pogrešan odgovor“. Kada napraviš prvi hit odjednom svi žele snimati i raditi sa tobom, pogotovo oni lošije kvalitete, horde prosječnih glazbenika koji se uglavnom uvrijede kada odbiješ njihov poziv na tu „najbolju pjesmu ikad“. Ali lijepa strana toga je što u moru ponuda ipak ti biraš sam, tako da ću na drugom albumu sigurno ugostiti regionalne glazbenike koje osobno preferiram i kojima sam fan.

Je l’ stvarno planiraš da emigriraš posle albuma?
Ideja i želja za odlaskom iz Hrvatske već dugo mi se mota po glavi, skoro pa od djetinjstva. Nije ona tu jer je meni ovdje loše, imam ambicije i glad za znanjem koje ovdje ne mogu steći. Tržište je maleno, ukus masovne publike je loš i ako želiš živjeti od umjetnosti uglavnom se moraš kompromitirati. Pokušao sam to objasniti sa zadnjom pjesmom i videospotom „Žigolo“ u kojoj prenesenim značenjem govorim koliko industrija artista tretira svodnički. Naravno napravio sam to što je moguće jednostavnije i pliće, u smislu pjesme, da bi ju na kraju masovna publika potencijalno i „popušila“ u čemu sam uspio. „Cherry on top“ je bilo gostovanje omraženog mogula hrvatske glazbene scene Tončija Huljiča, koji nije niti znao o čemu pjesma točno govori do momenta kada je završilo u medijima. Nažalost većina scene je to protumačila kao suradnju, nazivajući me prodanom dušom, jer ipak bio sam glas kojem se vjeruje. Zapravo smo napravili nešto za što većina nema ni ideje ni hrabrosti i moja poruka svakom iole inteligentnijem slušatelju je jasna.

Baviš se i glumom, koliko se to razlikuje od bavljenja muzikom?
Nedavno sam upisao glumačku školu, planiram i nastaviti sa obrazovanjem u inozemstvu. Gluma je moja druga ljubav, kao i režiranje te pisanje scenarija. Kreativac sam i izražavanje kroz više kanala mi je prirodno. Gluma se uvelike razlikuje od glazbe ako govorimo o samoj vještini, ali moja krajnja vizija iz trenutne točke je spojiti te dvije umjetnosti.

Da li te ista stvar pokreće kroz obe strasti?
Naravno, energija je uvijek ista.

Devet reči u sekundi možeš da izgovoriš, 420 u minuti, što je prosto neverovatno. Koliko je vremena bilo potrebno da to uvežbaš?
Dosta godina rada, činjenica je da sam kao dijete vrlo mucao, do te mjere da u periodima nisam mogao pričati, što se odrazilo na moje samopouzdanje. Na ovaj način sam se izliječio bez jednog posjeta logopedu. Rap je jednostavno dio mene, povremeno sinkroniziram crtane filmove i najviše mi zamjeraju što čitam tekstove u ritmu, profesionalna deformacija (smeh)

Prvi put si na KST maskenbalu, u Srbiji si veoma popularan, šta ćeš prirediti domaćoj publici?
Donosim show, ove godine nismo radili puno koncerata jer regionalna turneja je završila, ali pripremam se za vas. Uz mene dolazi moj suradnik i prijatelj dj Tzek.

Planiraš li i ti neku masku?
Fil Tilen je uvijek nekoliko persona i često mijenja ličnosti, ovaj maskenbal je savršena prigoda jer publika me neće gledati u šoku, 26.12. imam izgovor za Tilenovo ludilo.



Na 42. KST maskenbalu pored Tilena nastupiće i Bad Copy, Ničim Izazvan, Neša Galija, Samostalni Referenti, Željko Šašić, Stereo Banana, Sinestezija i mnogi drugi. Karte se mogu kupiti u prostorijama kluba, kao i u Zla Zla Shteku po ceni od 1500 dinara.