U prohladno subotnje jesenje veče, 26. septembra, tradicionalno, već četvrtu godinu za redom, okupili su se muzičari da, u organizaciji Udruženja rok muzičara Srbije, daju svoj doprinos velikoj svetskoj akciji ,,100.000 MUZIČARA ZA PROMENE’’. Cilj ove akcije je da muzičari iz celog sveta istog dana koncertima upute jedan veliki poziv za pravedniji i bolji svet, sa manje gladi, rata, nepravednog bogaćenja... I ove godine akciji su se odazvali muzičari (kao i pesnici i drugi umetnici) iz preko 120 zemalja. Na tu mapu akcije upisala se i Srbija.

Publika je počela da dolazi u Urmusov klub u velikom broju već sat vremena pre početka svirke i uz muziku sa razglasa i veoma povoljne cene pića da se priprema za nastup tri benda: GREŠNICI, AMNEZIJA i SORABI (Bag je bio sprečen da nastupi iako je bio najavljen). Ulaz je bio besplatan, jedini uslov je bio da se ponese pozitivna energija i pošalje snažna poruka sa ovog događaja.

Prvi su nastupili GREŠNICI i tekstovima svojih pesama, poručivali da se više uzdamo u sebe i ostanemo slobodni, da se pokrenemo i krenemo u juriš na mentalne barikade i duhovna Gvantanama koja nas okružuju, ali bilo je ljubavnih pesama, poput one za njihov novi singl koji je upravo snimljen i čije se objavljivanje očekuje uskoro.

Posle njih nastupila je odlična beogradski petorka – AMNEZIJA. Prva polovina nastupa su bile autorske pesme, a potom su sledile obrade. Besprekorno uvežbano, odlični instrumentalisti i sjajan, karakterističan i pamtljiv vokal. Publika je znala to da ceni i od prve do poslednje pesme pevala sa njima. Snažno i sugestivno.

Treći su nastupili SORABI. U malo izmenjenoj postavi u odnosu na prethodne godine (jedini su uz Grešnike svirali sva četiri puta), dobrom svirkom, na koju su nas već navikli, nisu dali publici da predahne. Dok su se ređale poznate melodije publika je uživala, ali i njihala se u ritmu, skakala, pevala i slala energiju, tako da je u malom Urmusovom klubu bilo toplo kao u visokoj peći.

Ali, sve što je lepo mora da se i završi. U prohladnu noć posetioci su, sigurno, poneli puno lepih utisaka, melodija, atmosfere... Organizator, Urmus, je uspešno ispunio svoj zadatak i pokazao da za srpski rok još uvek ima nade. Nadajmo se da će doći neka nova, bolja vremena koja će rok vratiti na stare staze, kad će se, pre svega, medijski prostor otvoriti za bendove koji imaju šta da kažu.

Srpski deo akcije ,,100.000 MUZIČARA ZA PROMENE’’ je, svakako, uspeo. Poruka i podrška akciji je otišla u svet preko oficijelnog sajta akcije i interneta, a svi materijali sa fotografijama i snimcima, zajedno sa sličnim koncertima iz celog sveta, ostaće u trajnoj arhivi biblioteke Stenford univerziteta, odakle je sve, po ideji profesora Majkla Rotenbega, i krenulo pre četiri godine.

Nadajmo se da će bar zrno ove pozitivne energije koja je upućena stići do savesti onih moćnika koji kroje sudbinu sveta.

Sajt akcije: http://www.100tpcmedia.org/100TPC2012/
Sajt srpskog dela akcije: http://100tmcrs.tk/

Vasa Radovanović