Uzbudljiva i romantična drama režisera Tolanda Krigera, Bezvremenska Edelajn (eng. The Age of Adaline) zasenila je ovog proleća i javnost Srbije nemogavši da ostavi ijednog gledaoca ravnodušnim.

Kroz napet dvošasovni film se opisuje krajnje neobičan život Edelajn Bouman, čiju ulogu tumači fantastična Blejk Lajvi. U glavnim ulogama su i Miki Hujzman, Amanda Kru i Harison Ford.

Nakon čudne nesreće koju Edelajn doživljava (čija funkcija u pogledu režije može da se tumači kao jednostavna metoda smislenog uvođenja u suštinu priče), postaje osuđena na fenomen večnog života koji ni sama ne može da objasni. No, jedno je jasno. Iako je njena prolaznost neznatna, svesna je činjenice da će svako u njenoj okolini kad-tad da bude oskrnavljen od strane zuba vremena, što joj, bar naizgled, onemogućuje da se isprva veže i za koga. Istom doprinosi veliki strah od otkrovenja njene tajne ikom van krugova porodice. Ipak, upoznaje muškarca čija će ljubav da dovede do susreta tri dimenzije vremena na najromantičniji način, što će da rezultira remećenjem njene večnosti kojoj se nikada i nije radovala. Beše joj jasno kako je ona više kletva nego blagoslov.

Sam pojam besmrtnosti bi mnoge usrećio. Međutim, većina ne shvata kako život gubi poentu ukoliko je neograničen. Moglo bi slobodno da se kaže - postaje dosadan! Svi smo duboko u sebi svesni da je svrha našeg postojanja pravljenje svojevrsne promene, ostavljanje traga, kao i težnja za guranjem sveta ka boljitku. Nažalost, Edelajn proživljava večnost u konstantnom bekstvu od organa vlasti i ljudi iz njene prošlosti koji je dovode u opasnost sumnjičajući je zbog večne mladosti. Film dovodi do sudara vekova, utvrđenih sistema vrednosti dva različita stoleća, tradicija i možda najvažnije, poučava gledaoce kako ne treba da se plaše svoje prolaznosti, s obzirom da bi bez nje proživljavali nespokojni pakao daleko gori od umiranja.

Kroz projekciju se sreću brojni simboli smrti, kao i vremena koje neprestano teče za sve osim za glavnu junakinju.  Obaveza da uspava njenog obožavanog, ali dugovečnog psa (ne bi li mu skratila muke uzrokovane bolešću), duboka starost njene ćerke koju predstavlja kao prijateljicu, a, potom i babu, kao i susret bivšim ljubavnikom koji je, takođe, u godinama (do vrhunca apsurda nas dovodi činjenica da se uzela za njegovog sina koji izgleda kao njen vršnjak), njeno tečno znanje izvanrednog broja jezika (portugalski, italijanski, francuski, grčki, norveški, engleski...) kojima je posvetila svoj stogodišnji život, samo su neki od indikatora neizbežnog mortaliteta koji na nju ne utiče.

Nakon ponovljene nesreće iste vrste izazvane kulminacijom njenog ljubavnog života, Edelajn ponovo počinje da stari sa neverovatnih 107 godina, što shvata kada primeti sedu vlas na sebi. Jednostavnim, ali dubokim osmehom na licu ističe radost zbog konačno ukazane mogućnosti da dočeka fizičku starost sa čovekom njenih snova.

Film je uveliko u bioskopima, od aprila. Fantastičan je i svima se preporučuje, bez obzira na uzrast, jer smo utvrdili kako je on poprilično nebitan. Uživajte!
 
Miodrag Milutinović