Lični prijatelj Francisa Begbedea, jedan od najpopularnijih pisaca današnjice, Uelbek, predstavlja se ovde svojom prvom, u nizu odličnih, knjigom, koja pleni svojom stilizovanošću i nihilizmom koji pršti iz svake, bukvalno svake stranice. Neko bi od debija prethodno relativno nepoznatog autora očekivao pravi fijasko, ma koliko on bio poznat, ali ovde je sve na mestu-dekadencija, razočaranost, i depresivnost jednog programera koji dobija posao i prijatelja koji ga vode u pravi ćorsokak. Da novac nije suština sreće-ovde je jasno dokazano, ovo je pravo otkrivanje čoveka u svoj njegovoj prljavštini i štroci-kao jedno telesno biće, ali i kukavicu, koja nije sklona da dovrši započeto, ma šta to bilo, i potpada pod uticaj poroka jako lako.

Proširenje Područja Borbe aka Whatever, nije knjiga za svaki stomak, ali tu upada Uelbekova nadarenost, pa se sve uvodi u jedan stadijum ekvilibrijuma, bar sa stilske strane gledano. Ovo je jedna knjiga o seksu bez seksa, nešto pomalo deamerikanizovanom i deakcijalovizovanom Borilačkom Klubu, gde glavni proizvoti traće svoje bezvredne egzistencije, ne u borbi za opstanak kao što nam je to poznato oduvek, već u borbi za jedno filozofsko-nihilističko zaklanjanje od veštački naturenih estetskih, ekonomskih i drugih artificijelnih obrazaca prepoznavanja “dobrog” i “lošeg” zapadne civilizacije.

Sada bih malo hteo reći ono što je svim ljubiteljima autora itekako poznato - a to je uključenje i nasilna interakcija ekonomije slobodnog tržišta i seksualnog tržišta, koje on u ovoj prvoj svojoj knjizi povezuje, ali ne i izjednačuje, što je iznenađujuće, imajući u vidu da je tržište seksa proizvedeno 60ih od strane kapitalističkog tržišta, jedna od najrazvijenijih grana moderne industrije zabave. Naravno, ovde možemo da podvučemo jednu crtu, između onih koji će ovakve dekadentne moderno-postmoderne floskule nađene u Uelbekovim radovima prozvati pornografijom i šund literaturom, ali činjenica je da druga grupa autora, kritičara i čitalaca ovde pronalazi značenje, koje je jedna vrsta obzervantnog fokusa na ljubav i seks, u doba masovne proizvodnje dobara, komercijalizacije svačega i idealizacije ničega.

Ilija Đurđanović