Britanski metalcore While She Sleeps svojim novim izdanjem ‘Brainwashed’ postavljaju nove granice svoje kreativnosti. Visoki standardi postavljeni debijem ‘This Is Six’ sada su bukvalno probijeni. Ovaj album staje rame uz rame sa remek delima prethodnih godina: Architects ’Lost Forever // Lost Together’ (2014); Bring Me The Horizon – Sempiternal (2013); Parkway Drive ’Atlas’ (2012). Ovakav kvalitet potvrđuje još nešto: da je metalcore žanr koji ne odumire.

Tri godine razmaka između prvog i drugog albuma, kao i gomila problema sa kojim su se suočili kao da nas je sve ostavila u čuđenju hoće li se While She Sleeps ikada vratiti na mesto koje zaslužuju. ’Brainwashed’ je neočekivano dobar odgovor.
Opasna „New World Torture“ sa karakterističnim zvukom ovog benda je odličan početak. Pesme poput naslovne „Brainwashed“, „Our Legacy“, „Trophies Of Violence“ predstavljaju tešku stranu ovog albuma, prepune rifova od kojih ćete se naježiti. Kako će tek dobro da zvuče na koncertima!
„No Sides, No Enemies“ je hit u najavi, najmelodičnija na albumu, možda će neko reći i da izlazi iz okvira metalcore-a ali to je apsolutno nebitno. Prvi singl „Four Walls“ je svakako favorit ’Brainwashed’ CD-a, neverovatno zarazan i prepoznatljiv refren a ipak dovoljno teška i brza, prosto neodoljiva!
Dve kratke numere „Kangaezu Ni“ odsvirana na klaviru i „We Are Alive At Night“ gitarski instrumental samo doprinose različitosti i kvalitetu ove ploče. Obe nemaju veze sa metal-om a ipak su neraskidiv deo ovog albuma što samo potvrđuje da su While She Sleeps bend koji zna šta radi.
Matt Welsh i Loz Taylor su ravnopravnije delili vokale nego što je to bio slučaj u prethodnoj postavi. Tekstualno se „bore“ protiv sistema, vlasti, moćnika, nepravdi, zatupljenosti...

Zvuk na novom albumu se nije drastično promenio od prethodnog izdanja. To ne znači da nisu napredovali već da su sve doveli do perfekcije. Ovo je i dalje samo metalcore bez ikakvih drastičnih eksperimenata sa nekim drugim žanrovima. ’Brainwashed’ je veoma melodičan a ipak i dovoljno težak, kako i dolikuje muzici koju stvaraju While She Sleeps. Jedno je sigurno, dok slušate ove pesme glava će automatski početi da se kreće napred – nazad. Prepustite se tome, uživaćete!

Mike Stankovich