Pazite na decu, Sloboda, Vršilac nužde, Svi smo Grešnici, kao i Splavovi su meka i medina, neki su od naslova na koje ćete naići ukoliko se odlučite da postanete vlasnik novog broja fanzina Pobuna Umetnosti. Reč je o duplom (11. i 12.), novogodišnjem izdanju, koji je pre nekoliko dana zvanično izašao iz štampe.

U novom broju akcenat je stavljen na recenzije albuma koji su se pojavili tokom predhodne godine. Tu su „Nedovršene priče“ zagrebačkog benda Pičke Vrište, zatim osvrt na album crnogosrkog sastava DST „stvarnost je u nama“, Đubrivo, Punkreas, Debeli Precjednik, a tu su i neki naši, kao što je KKN, Nikola Vranjković i ostali. Meni je nekako najupečatljivija recenzija albuma „Živi sporo umri star“ benda Miki Pirs. Neposredna, pitka, ali i prožeta humorom, iako je pisac izrazio bojazan da nikome ništa neće biti smešno, mene je bar, uspeo da nasmeje ☺.
Deo fanzina posećen je i neizbežnim intervjuima sa različitim autorima, kao što su dobri stari Goblini, Atheist Rap, opet Đubrivo, kruševački sastav Plavo i još po nešto. Naravno, nisu izostali ni pesnici, stoga i tu ima par intersantnih misli koje svakako treba razmotriti.

Ukoliko se prisetimo trenutka kada je fanzin nastao, evidentno je da su se iz broja u broj menjale rubrike. Neke su pak bile stalne, te opstale i do danas, neke su opstale, ali pod drugim nazivom, nekih pak, u ovom broju nema. Recimo novi broj fanzina Pobuna Umetnosti nije preneo prikaz nijednog koncerta, iako ih je bilo dosta krajem prethodne godine. No, kada malo bolje razmislim, a uzimajući u obzir da smo se svi, manje više presili na internet, možda štampana izdanja i nisu više toliko pogodna za prenošenje utisaka sa koncerta i svirki, zbog tog odloženog dejstva i momenta čekanja da se pojavi novi broj.

Moglo bi se reći da čitav broj prestavlja presek aktuelnih tema sa osvrtamo na nekadašnja, stara vremena. Ono što nije moglo da zaobiđe ni novi broj fanzina to je tema današnjih medija i onoga što nam serviraju, tačnije, današnjoj deci, a svakako treba izdvojiti iskustveni prikaz jedne pojave modernog doba, a to su spalovovi.
Priča sa ovim brojem bila bi zaokružna da su se urednici možda odlučili za neki malo bolji strip na poslednjoj strani, pritom ne mislim na sam crtež, već na činjenicu da strip oslikava stari, dobro poznati vic, pa više i nije smešno. Tu ipak treba izneti neku svoju ideju.

Na kraju, da ne zaboravim, ono što svakako ostavlja najupečatljivi utisak to je naslovna strana. Do štampanog izdanja za svega 100 dinara možete doći putem facebook strane fanzina Pobuna Umetnosti ili pišite na mejl maripobuna@gmail.com. Ukoliko ste nestrpljivi novi broj možete pročitati i u PDF formatu na zvaničnom blogu fanzina. Pa, eto još jedne novine i mogućnosti kada je Pobuna Umetnosti u pitanju.

Ivana Grujić