Jane Dark bend je formiran u proleće 2000.godine. Osnivači su Arpad Deak (gitara,vokal) i Đeri Norbert (gitara,vokal), pod uticajem death/thrash/black/hevy metal bendova 80. U ovom periodu nastale prve pesme (npr. Behind the Walls, Symphony of Dark, Song of Faith), zatim je počelo odluživanje vojnog roka, pa bend morao otići na pauzu, sve do 2002. U avgustu 2002. je sve delovalao u redu, pesme su konstantno pisane, ali su u bendu počele da se ispoljavaju suprotnosti, naročito izmedju osnivače benda i ostalih članova. Promene postave su postale učestale, pevači, basisti i bubnjari su dolazili i odlazili, da bi maja 2003. Norbert preuzeo i ulogu vokala.

Do 2004. godine snimaju nekoliko demo snimaka, o imali nekoliko koncertnih nastupa. Ali zbog stalnih promena članova benda njihov rad je bio otežan. 2004. godine bend ulazi u studio i zbog toga su okončani živi nastupi. U ovom periodu Arpad se vratio u svoj stari power/hevy metal bend Forge, a Norbert postao član death metal benda Ashen Epitaph. Iz različitih tehničkih problema materijal prvog albuma se izgubio, pa bend morao da od početka pokreće radi na albumu u toku 2007 godine. Novi bubnjar (ali u nekom smislu i stari, što i ranjie već svirao sa njima) postaće Endre Sabo, ko je ranije svirao u takvim bendovima kao Mortal Remains, Nevergreen, i tad bio još aktivan član benda Tiarah.

2009. godine izdaju studijski demo snimak, kao promo materjal, koji je od strane različitih muzičkih rok magazina, fan i webzina dobro prihvaćen. Iste godine, bend za predstojeći prvi album snima dva video spota (Voices, Behindt the Walls). Završni radovi na albumu su bili odrađeni u 2010. godini, da bi prvi studijski album bio izdat u januaru 2011. godine pod nazivom Voices Fom The Deep. Izdaje ga makedonska izdavačka kuća Terror Blast Productions.  

Album dobija pozitivne kritike u underground krugovima. Potražnja za živim nastupima se povećava, tako da Arpad i Norbert uz pomoć gostujućih muzičara (Attila Habram iz Ashen Epitapha, i burai Karolj iz bendova Khargash/Obscured/M.A.D. Goya) nastupaju više puta tokom 2011 godine. U međuvremenu rade na novom albumu ali zbog raznih razloga dolazi do zastoja. Arpad u ovom periodu snima album sa svojom projektom Zodiah, i Teles From Beyond, a Norbert je aktivan i dalje u bendu Ashen Epitaph.

Do završetka drugog albuma pod nazivom Doors to Silence dolazi tek u jesenu 2013 godine, a sniman je u Arpadovom kućnom studiju. Nekoliko pesama odudaraju od ostalih na albumu, pa bend odlučuje da izda mini album Life on Remains preko vebzina SMP, gde se može besplatno skidati. Ep je neka vrsta uvoda u drugi studijski album, koji je nedavno postavljen na bandcamp stranicu benda.