Upset, hardcore bend iz Zaboka, ove je godine preko Greenger Recordsa izbacio svoj drugi album, nazvan "Slaves Of The New World". Iz samog naziva albuma može se zaključiti o kakvim temama  bend pjeva i kao njihov sunarodnjak i prijatelj suosjećam jer i sam živim u žabokrečini od države.
Apatija, bijes, mržnja, osjećaji su koji ovaj bend ima u svojim pjesmama, pobuna protiv svih onih koju su doveli društvo u đubar, da se tako izrazim (I Have Something To Say To Those Who Betrayed Our Nation, And The People Who Elected Them, You'll All Rot In Jail, …We Fought For Our Freedom Now We Are Slaves Of The New World, We Are About To Bleed Out!).

Datirajući svoje početke od davne 2003. godine, preko dva demo uratka napokon izdaju svoj prvijenac "Opiate For The Masses" 7 godina kasnije, 2010. godine, koji je odlično prihvaćen od strane domaće hardcore publike. Uslijedili su brojni koncerti, na većini sam i bio, na kojima su dijelili stage sa imenima kao što su Madball, Pro-Pain i Slapshot. Upravo na Slapshotu su pokazali svu raskoš svog talenta, jer džaba ti odlična produkcija na snimci ako to ne možeš izvesti uživo.

Upset je to majstorski odradio, pritom najavivši kandidaturu za sam vrh u hrvatskom hardcoreu. Za to nebi trebalo bit prevelikih problema, budući da jedan DBN je odavno prešao granice Hrvatske, shvativši da je bolje svirati vani za 100 i više klinaca, nego doma pred 50-tak istih starih baraba. Međutim, tu je i najveći problem za Upset, nedostatak (neisplativost) domaćih koncerata. Vjerujem da bi jedna dobro posložena i odrađena Balkanska turneja dignula sve na jednu višu razinu, koja im je potrebna jer u protivnom se događa stagniranje, koja se dogodila masi bendova i nebih htio tu sudbinu momcima iz Upseta.

E sad muzika. Ne mogu govoriti o bogzna kakvoj inventivnosti, jer toga u hardcoreu već odavno nema (rijetke su iznimke, na pamet mi trenutno padaju Wisdom In Chains i Bluesbreaker), ali to uopće nije ništa loše. Dapače, s obzirom da živimo u vremenima kada su IN raznorazni metalcore, djentcore, deathcore i kuracpalaccore, pravo je osvježenje čuti bend koji njeguje Njujoršku školu hardcorea, u stilu Madballa, Agnostic Fronta, Sick Of It All, uglavnom, većini bendova na kojima smo mi "stare barabe" odrasli. Uz to su dodali mrvicu zvukova malo modernijih bendova, tipa Comeback Kid ili Expire.

Počevši od prve pjesme, "Reaching Out" pa preko najavnog singla "Say NO"  (It breaks my heart when I see them starving, turning trash cans in the fall of their lives!!!!), do zadnje "Empty Promise", Upset ne staje, beskrupulozno melje u dobrom starom tupa-tupa stilu, sa odličnim sing-alongovima, pritom lirički ne štede nikoga: političare, Crkvu, mafiju, korporacije pa i samu hardcore scenu (Spreading out hardcore, reaching out to you, looking for support, for hardcore unity!). Klišeji? Možda, ali radije slušam ovakve klišeje koji bi vas trebale potaknuti na razmišljanje nego pop-ljubavne pjesmuljke kakve primjerice izvodi jedan "renomirani hrvatski glazbenik", poznat po izjavi da "ne želi pjevati o socio-ekonomskim temama, jer ga iste ne zanimaju budući da je on materijalno osiguran." Eto, takvi šabani dobivaju medijski prostor, dok bendovi kao što je Upset mukotrpno skupljaju pare da snime barem jedan videospot.

Sve u svemu, "Slaves Of The New World" je odličan album, definitvno nešto što će se svidjeti "starim barabama", poslužiti kao lektira mlađim generacijama ili biti uradak koji će nekog novog klinca uvesti u predivan svijet hardcorea.

David Blažević