I još jedan bend pod Miner Records etiketom. Baš su ih naređali. Hetrem dolaze iz Bosne, iliti, Miner Records prelaze granice i polako stvaraju mini Jugoslovensku metal scenu pod svojim monopolom.

Hetrem su još jedan death-thrash bend pristojnog kvaliteta. Kažem još jedan jer ne nude ništa novo ili neviđeno, ali ono što rade, rade sasvim pristojno i „Human at Sight“ je pristojan prvijenac koji ih može dobro reklamirati. Prijatno je primjetiti da bend ne bježi od mirnijih pjesama sa više melodije, što pokazuje progresivnu stranu benda koja je uvjek poželjna kada je u pitanju metal svirka.

Iako su pjesme razgovjetne, produkcija nije na najvišem nivou i osjeća se nedostatak boljih uslova snimanja. Kvalitet samih pjesama je na pristojnom nivou, ali je cijela slika dosta sirova, poput nekog dugačkog demo snimka i nakon nekoliko slušanja, postaje neinteresantno. Ne vezujem ovo toliko za sami bend. Moderna produkcija je toliko odmakla, bendova je kao salate i svi se bore za dio kolača, da je bilo što ispod nekog zacrtanog kvaliteta produkcije odmah svrstano u drugu kategoriju, a pošto je prva kategorija relativno velika, drugi bendovi, ako ne zagriju stolicu, polako tonu u zaborav.

Nadam se da se to Hetrem-u neće dogoditi jer ipak zaslužuju pohvale. Baviti se muzikom bilo gdje na balkanu, u današnjim uslovima, i još kada smo svjedoci svakodnevnih nemira, nije nimalo lak posao. Ako je prolazni hobi, onda je sva ova moja priča uzaudna. Da li je?

Nikola Franquelli