Strip koji je zasigurno ostavio najviše traga na prostoru bivše države (uz Alana Forda) kao i na svjetonazor cijele jedne generacije je Zagor. U ovo sadašnje vrijeme, utjecaj stripa kao medija je nešto manji nego je to bilo „prije“ pa je shodno tome i Zagorov utjecaj manji. Oni koji su ga voljeli prije vole ga i dalje, noviji naraštaji u nekom manjem broju ali on je i dalje tu. U to se možemo uvjeriti ako bacimo pogled na bilo koji kiosk i vidjet ćemo da je Zagor prisutan. Jedna od najzaslužnijih osoba za nastanak lika i djela stripa Zagor je njegov likovni tvorac, crtač brojnih epizoda i svih naslovnica, maestro Gallieno Ferri. Ovo je knjiga o njemu.

Knjigu Gallieno Ferri Život sa zagorom napisali su Moreno Burattini i Graziano Romani, i sami autori Zagorovih stripova. Odlučili su odati počast čovjeku koji je svojim radom i talentom stvorio jedan brend, jednog junaka koji je preživio sad već pedesetak godina i zadivio brojnu djecu i sve one koji se tako osjećaju. Knjiga je koncipirana na način kako to obično i biva kod knjiga te vrste. Dan je Ferrijev životopis s posebnim naglaskom na profesionalnu karijeru, način kako se počeo baviti poslom crtača stripova, projekti na kojima je radio i sl. Također i neki detalji oko same produkcije, način na koji radi, što bi moglo više zanimati pojedince koji i sami njeguju želju za stvaranjem stripova. U knjigu je uklopljena i lista svih naslova na kojima je radio Ferri za Zagora, što kao glavni crtač što kao crtač naslovnica. Kao svojevrsni poklon obožavaocima Zagora druga polovica knjige predviđena je za ilustracije i crteže Zagora kao neka vrst galerije u koju se može zaviriti. Čitanjem knjige može se i osjetiti velika povezanost između autora i njegova lika, gdje oboje imaju mnogo dodirnih točaka što u fizičkom smislu što u svjetonazorskom.

Knjiga će svakako predstavljati pravo blago svim obožavateljima Zagorova, mogu slobodno reći i kulta te će takvi cijeniti ovu knjigu i netreba im posebna preporuka. Knjiga bi se mogla svidjeti i ljubiteljima i poštovateljima stripa općenito jer nudi pregršt informacija o čovjeku koji je cijeli svoj život profesionalno posvetio stripu, a pritom ostavio velik trag na svijest lokalne zajednice, čak ne niti usko vezano na strip zajednicu budući da je Zagor i veći od strip zajednice, Zagor je dio pop kulture ovdašnjih prostora.

Izdavač: Ludens
Godina izdanja: 2011
Broj stranica: 200
Dimenzije: A4
Boja: Crno-bijelo

Josip Stupić