Gallieno Ferri - Život sa ZagoromSviđa ti se? Javi ostalima!

Strip koji je zasigurno ostavio najviše traga na prostoru bivše države (uz Alana Forda) kao i na svjetonazor cijele jedne generacije je Zagor. U ovo sadašnje vrijeme, utjecaj stripa kao medija je nešto manji nego je to bilo „prije“ pa je shodno tome i Zagorov utjecaj manji. Oni koji su ga voljeli prije vole ga i dalje, noviji naraštaji u nekom manjem broju ali on je i dalje tu. U to se možemo uvjeriti ako bacimo pogled na bilo koji kiosk i vidjet ćemo da je Zagor prisutan. Jedna od najzaslužnijih osoba za nastanak lika i djela stripa Zagor je njegov likovni tvorac, crtač brojnih epizoda i svih naslovnica, maestro Gallieno Ferri. Ovo je knjiga o njemu.

Knjigu Gallieno Ferri Život sa zagorom napisali su Moreno Burattini i Graziano Romani, i sami autori Zagorovih stripova. Odlučili su odati počast čovjeku koji je svojim radom i talentom stvorio jedan brend, jednog junaka koji je preživio sad već pedesetak godina i zadivio brojnu djecu i sve one koji se tako osjećaju. Knjiga je koncipirana na način kako to obično i biva kod knjiga te vrste. Dan je Ferrijev životopis s posebnim naglaskom na profesionalnu karijeru, način kako se počeo baviti poslom crtača stripova, projekti na kojima je radio i sl. Također i neki detalji oko same produkcije, način na koji radi, što bi moglo više zanimati pojedince koji i sami njeguju želju za stvaranjem stripova. U knjigu je uklopljena i lista svih naslova na kojima je radio Ferri za Zagora, što kao glavni crtač što kao crtač naslovnica. Kao svojevrsni poklon obožavaocima Zagora druga polovica knjige predviđena je za ilustracije i crteže Zagora kao neka vrst galerije u koju se može zaviriti. Čitanjem knjige može se i osjetiti velika povezanost između autora i njegova lika, gdje oboje imaju mnogo dodirnih točaka što u fizičkom smislu što u svjetonazorskom.

Knjiga će svakako predstavljati pravo blago svim obožavateljima Zagorova, mogu slobodno reći i kulta te će takvi cijeniti ovu knjigu i netreba im posebna preporuka. Knjiga bi se mogla svidjeti i ljubiteljima i poštovateljima stripa općenito jer nudi pregršt informacija o čovjeku koji je cijeli svoj život profesionalno posvetio stripu, a pritom ostavio velik trag na svijest lokalne zajednice, čak ne niti usko vezano na strip zajednicu budući da je Zagor i veći od strip zajednice, Zagor je dio pop kulture ovdašnjih prostora.

Izdavač: Ludens
Godina izdanja: 2011
Broj stranica: 200
Dimenzije: A4
Boja: Crno-bijelo

Josip StupićSviđa ti se? Javi ostalima!

Budi u toku, prati nas na fejsbuku

Stiže prvo zvanično reizdanje albuma "Nuklearne olimpijske igre" Satana Panonskog

"Rijetko kada se na domaćoj sceni pojavi tako osebujan lik kao sto je to bio Ivica Čuljak. Znan i kao Kečer II a još poznatiji kao Sata...

10 najčitanijih

Arhiva