Krajem prethodne nedelje, u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo održan je šesti po redu „Reggae Serbia Fest”.  Ovaj festival je inspirisan rastućom popularnošču reggae muzike na našim prstorima.
Prvi u nizu  reggae festivala održan je 2008. godine – predstavljajući  skroman ali hrabar pokušaj da se tada mali broj bendova i soundsystema iz Srbije predstavi široj javnosti. Sa godinama je rasla zainteresovanost publike za pančevački festival, kojoj su organizatori izašli u suster dovodeći veći broj stranih i domaćih izvođača, i organizujući veliki broj propratnih manifestacija u vidu radionica i izložbi.

Reggae Serbia Fest 2013. se može pohvaliti dugačkim i raznolikim spiskom bendova i izvođača koji su u toku dva dana trajanja festivala uspeli da naprave pozitivnu atmosferu, šireći poruke mira i ljubavi koje odlikuju sam muzički pravac.  

U petak uveče( 30.8.) prvi na binu je izašao Shone Alcapone – DJ iz Beograda koji je u muzičkim vodama od 2010. godine. Praveći odličnu mešavinu reggae klasika i različitih karipskih ritmova, Shone Alkapone je voma brzo stekao popularnost i van granica Srbije. Njegov mikstejp, ''Beat Of My Heart'' nosilac je titule, ''Mix Of The Week'' prestižnog nemačko veb sajta ''So Gesehen'', što prestavlja veliki uspeh, ako se ima u vidu da su istu titulu nosili Sentinel, Supersonic i mnogi drugi poznatiji evropski soundsystemi.

Oko 19h pred publiku je izašao dugogodišnji iskusni sastav selectora iz Beograda - Gaggie Selecta i Professor Tresha. Prepoznatljivi su po tome što najvise forsiraju roots reggae muziku sa vinyl-a, ali im ni noviji oblici ne manjkaju - new roots, ragga, i dancehall zvukovi koji su obeleženi pozitivnom atmosferom i plesnim ritmom.

Njih je za mestom pod reflektorima zamenio King Calypso Selecta, jedan od najstarijih i najiskusnijih reggae selektora sa naših prostora. Od 2002. godine on je jedan od najaktivnijih klupskih izvođača i zastupnika reggae kulture u Srbiji.

Atmosfera je počela da se zahuktava sa izlaskom  benda KILLO KILLO na binu. Iskuskni sastav iz Novog Sada je veoma brzo podigao publiku na noge. Killo Killo je bend koji je najveću slavu stekao svirajući na EXIT festivalu 2009. i 2011. godine, kao i deleći binu sa Manu Chaom aprila 2011. Sa dva albuma iza sebe, i višegodišnjim koncertnim iskustvima Killo Killo je ostavilo publiku u fenomenalnom raspoloženju.

A onda su na scenu stupile zvezde večeri. Praćeni originalnim ruts reggae zvukom, osmočlani bend iz Beograda – IRIE FM. Praveći mešavinu ruts dab regea sa soulom, fankom i disko ritmovima, IRIE je uspeo da stvori originalnu reggae muziku novog milenijuma. Na domaćoj sceni se pojavljuju početkom 2000tih da bi 2007. izdali svoj prvi album pod nazivom "Skils of d Juts". Nakon toga, popularnost im raste velikom brzinom, što uslovljava da se bend seli iz malih klubova na bine velikih regionalnih i evropskih festivala. Momci su bili svuda!  - Egzit (SRB), Trenčtaun (SRB), Supernatural (SRB), BELEF (SRB), Demofest (BiH) , Jelen Pivo Lajv (SRB), NGOM Fest (SRB), Pula Sispleš (HR), Dani Beograda (SRB), Riload festival (SRB), Etno scena festival (SLO), itd.Od 2010, bend je počeo da svira i na evropskim festivalima: Junajted ajlends (Češka), Samerdžem (Nemačka), Majti saundz (Češka), Babel fest (Mađarska), Ridz festival (Švajcarska), Rege Sun Ska (Francuska), Sardinija rege festival (Italija), Rototom rege festival (Španija), Aprajzing festival (Slovačka), Rege radio letnji festival (Italija), Fondacija rege (Španija), itd.
Kvalitet je bio prepoznatljiv i bend veoma brzo dobija prestižnu nagradu za najbolji evropski rege bend na takmičenju Rototom, nakon čega se bend vinuo u oblake svetske reggae scene.
"Ajri FM je stanje svesti kome se teži, pozitivan i smislen svakodnevni život. Svaki dan ima svoju svrhu, ima svoj početak i kraj za ljude koji žele da se ostvare u potpunosti i zajedno.’’ – rekao je Vukašin Marković, vokal, kompozitor i trombonista, koji je u bendu praćen  Slobodanom Jovanovićem (ritam i solo gitara), Nikolom Ćirovićem (bubnjevi), Ivanom Hrnjičekom (bas gitara), Ivanom  Jevtićem (klavijature), Sava Matić (truba), Andrejom Bućanom (saksofon) i Urošem Milojevićem (ton i dub majstor).


Kao epilog i tačka na i, nakon burnog koncerta beogradskog sastava, publici se predstavio Cooby Selecta.
Ovaj leskovački DJ pripadnik je novije škole, i karakteriše se mešavinom drum n bass/jungle zvuka. Svoju muzičku karijeju je gradio na binama širom Sribje, ali i van granica zemlje (Sofija, Skoplje, Štip ).
Ovaj mladi DJ, osim promovisanja svoje muzike, koristi svaku priliku da pomogne i drugim, neafirmisanim DJ-evima iz Srbije, organizujući u Leskovcu Drity Bass žurke, na koja predstavlja nova imena drum n bass scene.

Osim bogatog muzičkog programa treba napomenuti i prodajnu izložbu koju je organizovalo pančevačko udruženje Na Pola Puta, kao i dobru organizaciju koja je pratila sam događaj.
Jedinu senku na prvi dan festivala bacila je relativno slaba posećenost, koja se, uzevši u obzir donekle pristupačne cene ulaznica i dobar muzički program – ne može opravdati. 
Ostanite uz nas jer uskoro sledi i izveštaj sa drugog dana festivala.

Danilo Krša