Hoće li još neko pored mene napisati iduću Neil Young recenziju? Ovo je, mislim, 4 uzastopni album o kome pišem. A što čovjek može da očekuje od Neil Younga? Isto što od Motorhead i AC/DC. Neil Young je ponovo sa Crazy Horse, a to u prevodu znači psihodelični instrumentalno vokalni tripovi, ergo, „Psychedelic Pill“. Jedina razlika između njega i gore pomenutih bendova je što je Neil Young u 2012 godini izdao dva albuma, prvi „Americana“, obrade starih američkih country i folk pjesama (isto sa Crazy Horse), i ovaj najnoviji autorski, ponovo sa pratećim i vjernim Crazy Horse. Samo pomen njihove saradnje je dovoljna da se obrva podigne cijeloj muzičkoj javnosti, i to ne bez razloga. I naravno, sve su ovo ispovjesne Neil-ove pjesme sa kilometarskim tekstovima i kilometarskim improvizacijama. I to pali, uvjek, kao neko nepisano pravilo. Oduzmite Neilu improvizacije, oduzmite mu dar govora i oduzeli ste mu gorivo za kola. 

Na albumu su dvije verzije pjesme „Psychedelic Pill“ - normalna i nenormalna. Ova „nenormalna“ je provučena kroz „wave“ efekat, i dođavola, samo zahvaljujući tom blesavom retro efektu, zvuči bolje od „normalne“ verzije. Kaže mi jedan „I dig it, I dig it man“. Ma kopaj ti prijatelju koliko hoćeš ... dok nisam shvatio da mi je rekao da mu se sviđa. Čovjek je po enti put oživio početak sedamdesetih, kada su Neil Young and The Crazy Horse, napušeni kao svinje, harali folk scenom američkog kontinenta, svađajući se sa fanovima da li je bolje akustično ili električno i stvarajući albume kao „Harvest Moon“. 

Pisati bilo što drugo bi bilo pretjerivanje. Neil Young, i Crazy Horse kao odvojeni entitet podjednako, su monolitne grdosije na današnjoj rock sceni, a „Psychedelic Pill“, i pored činjenice da je to manje više isto što radi/e desetinama godina, i dalje je svježe i interesantno. Ako nemaš šećer, nalokaj se piva i slušaj Neil Young! Ako imaš šećer, napuši se i slušaj Neil Young! Ako imaš manje od 18 ljeta, batali oboje, slušaj Neil Young i koristi kurtone (jebemu sve, bolje taj komad gume nego „sixteen and a parent“ MTV debilizmi)! Bez ikakve dileme - sada, sutra i uvjek, Neil Young and The Crazy Horse! 

Nikola Franquelli