FONIC nastaje 2006 godine kao odgovor vokalnog soliste Andreja D. Šarovića na potpuno bezidejno i jednolično stanje u muzici koje vlada zadnjih godina na ovom regionu. Nakon uspešne karijere u legendarnom ex-YU sastavu RAPID FORCE i kraće pauze odlučuje da formira novi bend sa potpuno novim zvukom i žanrovskom orijentacijom. Skoro godinu dana je bilo potrebno da se nađu pravi muzičari koji će celokupnu ideju shvatiti veoma ozbiljno i odgovorno. Band dobija ime FONIC i priča počinje.
Godine 2007 realizuju svoj prvi ep “The Swamp Dance” koji sadrži 3 pesme, koje su pokazale kojim smerom će njihova muzika da se kreće. Godine 2008 bend stupa u saradnju sa renomiranim svetskim producentom Beau Hill-om koji postproducira pesmu “White” (www. :beauhillproductions.com). 

Tokom 2008 I 2009 godine Fonic je svirao mnogobrojne koncerte od kojih treba napomenuti koncerte u Beogradu( klub Danguba),zatim mini Vojvođansku Turneju po većim gradovima te regije Kikinda-Terra Rosa, Mol-Anuska, Bečej-Floyd, Senta-Mojo Club. Tokom 2009. godine bend nastupa na velikim festivalima od kojih treba napomenuti “Open Air” u Banja Luci, “Bellvile” fest Beograd, ”Beer Fest” Beograd. Tokom te iste godine bend odlučuje da dotadašnji materijal isključivo rađen na engleskom jeziku učine dostupnim i razumljivim za područje ex-YU. 

Bend završava kompletno 11 pesama i na srpskom jeziku.Tako da će budući album biti realizovan dvojezicno, srpski i engleski. Sledeće 2010. god. bend ulazi u studio pod producentskom palicom Nikole Mijića i celu tu godinu provodi u studiju radeći veoma vredno, pažljivo i odgovorno na snimanju materijala. 

Napokon, posle skoro godinu i tri meseca rada, završavaju album koji nosi naziv ‘Urbana Legenda” koji sadrži 11 autorskih pesama. To se dešava krajem aprila 2011. godine. Tokom maja bend Fonic intezivno radi na probama pripremajući se da taj isti material predstavi uživo. Tokom juna 2011. god. bend dobija poziv od našeg legendarnog velikog rock sastava RIBLJA ČORBA da bude njihov zvanični “support”, odnosno predgrupa, na predstojećoj letnjoj turneji širom Srbije. Kao uvod pred turneju bend održava svoj solo koncert u Beogradu u Klubu Ciklon 04.07. gde bend ujedno i prvi put uživo izvodi material sa albuma. Prvi koncert sa Ribljom Čorbom započinje na Gradskom Trgu u Apatinu 10.07. pred više od 5000 ljudi. Ređaju se zatim nastupi 16.07. u Žitistu, 21.07. u Srpskoj Crnji, 23.07.Čačak, 28.07. Velika Plana, 06.08. Futog, 20.08. Hipodrom u Subotici na dvodnevnom festivalu gde su bile i DIVLJE JAGODE , 27.08.Crvenka i 28.08. Blace. 

Tokom meseca Septembra bend završava snimanje prvog video klipa za prvi singl sa albuma koji nosi naziv “Apsolutna Ljubav”. Nakon toga krajem 2011. i tokom 2012. godine Fonic svira veliki broj koncerata uglavnom sa velikim imenima rock muzike ( Bajaga, Van Gogh, Generacija 5 ). 

Drugi video klip za drugi singl sa albuma naziva “Heroina” pojavljuje se 01.07.2012. godine. Režiju spota potpisuje legendarni domaći majstor horora, režiser Dejan Zečević. Tokom leta 2012. Fonic svira gomilu koncerata na Moto susretima i Gradskim trgovima širom Srbije. 

Decembra 2012. sastav potpisuje eksluzivni ugovor sa Švajcarskom izdavačkom kućom MINER RECORDINGS za izdavanje albuma Urbana Legenda, koji se polovinom januara 2013. pojavio na cd-u. Album se može kupiti u svim bolje snadbevenim muzičkim radnjama u regionu.