Godina izlaska: 1991
Režija: Ngai Kai Lam
Pisci: Tetsuya Saruwatari ( manga predložak ), Ngai Kai Lam ( scenario )
Glumci: Siu-Wong Fan, Mei Shen Fan, Ka-Kui Ho...

SPOILER:
Ricky je mladić ogromne snage, majstor kung fua, kojeg zatvore u futuristicki zatvor zbog toga sto je ubio šefa Trijada, krivca za smrt njegove djevojke. U zatvoru se nalazi na meti ubojite bande, ali i korumpiranog upravnika zatvora, koji se bavi i raspačavanjem heroina.

RECENZIJA:
Ne sjećam se kada sam zadnji put gledao ovako sumanut film! Iako sam vec čuo dosta o njemu, ipak ovolika količina krvi i ludila me iznenadila. Film je na nekim stranicama opisan kao Brain Dead meets martial arts, sto zapravo i nije daleko od istine. Splatter i groteska su u ovom filmu dignuti na najviši mogući nivo, od komadanja golim šakama protivničkog tijela, izbijanja očiju običnim šamarom u potiljak, vadjenja sopstvenih crijeva da bi poslužila kao oružje.... Oni koji su pratili stripovski predlozak Hokuto no ken, a kasnije i crtanu seriju, ovo će se uciniti poznatim, jer je i ovdje kung fu kao borilacka vjestina dovedena do krajnjih, apsurdnih granica. I sami likovi su nevjerovatno zabavni kao pojave, tako imamo pomoćnika upravnika zatvora koji nosi kuku umjesto ruke, a umjesto jednog oka ima stakleno u kojem drži karamele; ili ogromnog, debelog negativca koji bali iz usta, i placen je da za 30 kg riže da ubije Rickya, pa do samog upravnika zatvora, koji se na kraju pretvara u ogromno ljudoliko biće, koje me pomalo podsjetilo na glumca Mathew Mcgregorija, legendarnog 'giganta' iz mnogih filmova i serija. Uglavnom, nasilje ( a i sve ostalo u filmu ), koliko god bilo izraženo, ipak je toliko karikirano da je vise zabavno nego šokantno ( bas kao i Brain Dead ).

Film čitavo vrijeme balansira izmedju ozbilje i totalnog trasha, pa tako imamo futuristički zatvor koji je zapravo obična skola sa rešetkama, a i svi zatvorenici se mogu slobodno kretati po njemu iako je to ustanova maximalne sigurnosti,ili npr. preludi trening na groblju kada njegov ujak-trener baca na njega kamene spomen-ploče da ga ojača...

Koreografija borbi, na zalost, nije na visokom nivou, sto me razočaralo, uzimajuci u obzir da je film izdao Golden Harvest, koji je do sad producirao mnoge legendarne HK kung fu i akcione filmove, kao sto su Police Story, Fist of fury, One armed boxer...

U isto vrijeme nevjerovatno brutalan i blesavo smiješan, mix odličnog 'gorea' i jeftine scenografije, film je 'pod must' za svakog ljubitelja 'pomaknute kinemtografije'.

Gogi the Bastard