Detinjstvo je ono što određuje kakav će nam ostatak života biti. Život je lep dok se ne suočimo sa surovom realnošću. Baš zbog ovoga svako dete treba da ima bezbrižno i srećno detinjstvo, koliko je to moguće. Roberto Beninji u filmu “Život je lep” na jedinstven i nesvakidašnji način prikazuje život Jevreja u nemačkim logorima. Beninji u ovom filmu ne prikazuje samo koliko je bio težak život Jevreja, nego i koliko je bitna porodica i dokle su ljudi spremni da idu da bi zaštitili svoje najmilije. 

Gvido je konobar u jednom restoranu. On je simpatičan i veseo čovek bez mnogo briga. Njegov život će se potpuno promeniti kada upozna Doru. On će učiniti sve da ovoj mladoj učiteljici dokaže da je baš on pravi čovek za nju. U tome će i uspeti. Sve devojke čekaju princa na belom konju, a Doru će osvojiti Gvido na zelenom konju. Oni će se venčati i dobiće sina. Gvido će ostvariti svoj san, otvoriće knjižaru, a njegova žena će nastaviti da radi kao učiteljica. Zajednički život će im biti zanimljiv i skladan, sve dok se jednog dana Dora sa svojom majkom ne vrati kući i zatekne razbacane stvari i prazan dom. Gvido i Đosue su odvedeni u logor. Ona će se poneti herojski, neće hteti da napusti svoju porodicu i sama će odlučiti da krene sa njima iako to ne mora da uradi. Od momenta kretanja voza počinje prava radnja ovog filma. Gvido ne dopušta da njegov sin oseti strahote i tugu logora, on čak uspeva da mu boravak na ovom užasnom mestu učini zanimljivim. On sinu život u logoru predstavlja kao igru na kraju koje pobednik kao nagradu dobija tenk. Svaki dan donosi nove teškoće, ali to ga ne sprečava da zaštiti Đosuea. 

Roberto Beninji kroz priču o Gvidu i njegovom sinu pokazuje koliko je jaka ljubav roditelja prema detetu, na kakve su sve žrtve roditelji spremni zbog svoje dece i koliko detinjstvo utiče na ostatak nečijeg života. Ako tražite film koji će vas u isto vreme nasmejati i rasplakati ovo je pravi izbor za vas. 

Мilica Barać