Imao sam priliku da nedavno čujem za jedan jako zanimljivi bend. Bend se zove Greenfingers i dolaze iz Niša. Moram priznati da sam se oduševio jako prijatnim zvukom koji su stvorili, i sa njima sam odradio jedan Q&A gde ćemo se malo bolje upoznati sa njima. 

HC: Ko su Greenfingers i kako ste tako nazvali bend? 
GreenFingers: Greenfingers su Zorana, koja svira flautu i peva, Marko virtuoz na bubnjevima, Vuki basista, Luka i Igro gitaristi, Dabi kontraverzni trombonista, i lepi Bogdan perkusionista. Greenfingers u slengu prevedenog sa engleskog opisuje ljude kojima polazi za rukom stvaranje nečeg novog, nečeg živog! Došli smo do tog naziva sasvim slučajno za vreme jednog okupljanja na večeri kod Zorane. 

HC: Kada je oformljen bend i šta vas je inspirisalo da stvarate muziku zajedno? 
GreenFingers: Bend je oformljen 2011'te od strane gitariste i bubnjara koji su se upoznali u vozu na putu ka Beogradu i došli na ideju da okupe drugove muzičare! Inspirisala nas je želja za nečim drugačijim u ovom gradu. 

HC: Koji su vaši glavni muzički uticaji? 
GreenFingers: Svako od nas sluša različitu vrstu muzike, ali sve to pokušavamo da uklopimo sa reggae muzikom i dobijemo originalni zvuk! Roots, dub, bossa nova, elektronika, funk, za sve smo otvoreni. 

HC: Da li imate ugovor sa nekom izdavačkom kućom, i kada planirate prvi album? 
GreenFingers: Trenutno nemamo ugovor ni sa jednom izdavačkom kućom, a do kraja godine planiramo prvi album. 

HC: Sa kim ste do sada sarađivali, da li postoji neko sa kim bi posebno želeli da sarađujete? 
GreenFingers: Sarađivali smo do sada sa Riletom koji sada trenutno svira saksofon u bendu "Crveni Karton" i koji je svirao takođe u "ZAA". Svaka prilika da se sarađuje sa ljudima je poželjna naravno, najbitnije je da nam se razmišljanja i cela ideja uklope. 
HC: Ko piše vaše tekstove, i ko radi aranžman vaših pesama? 
GreenFingers: Trudimo se da svi damo udeo kako u smišljanju tekstova, tako i u smišljanju aranžmana. Na primer, ako ja napišem tekst, Zorana ga uskladi sa melodijom. Luka i Igro osmisle pratnju i solo deonice, Marko i Vuki naprave "kostur" i na kraju Dabi i Zorana upotpune pesmu melodijama na trombonu i flautu, melodici ili flauti. 

HC: Kakve teme obrađujete kroz pesme? 
GreenFingers: Teme koje nas inspirišu su problemi u društvu i problemi koje čovek ima sam sa sobom. Želimo kroz pesme da poručimo ljudima da uvek budu svoji, pozitivni, i da ne pristaju na kompromise koje im društvo nameće. 

HC: Gde ste do sada nastupali, i da li imate u planu neke nastupe u narednom periodu? 
GreenFingers: Trenutno smo više fokusirani na stvaranje pesama, da sve uklopimo u jedan prepoznatljivi zvuk i najviše radimo na tome, ali u skorijoj budućnosti, naravno, planiramo nastupe, što više njih. 

HC: Kakve su vaše probe, da li imate tačno isplaniran raspored održavanja, ili se okupljate spontano? 
GreenFingers: Nemamo tačno isplaniran raspored, ali trudimo se da često imamo probe, i da ih uskladimo sa slobodnim vremenom. Ponekad je to teško, jer nas ima sedmoro i svako ima svoje obaveze, ali jako dobro nam ide za sad, svima nam je muzika glavni pokretač. 

HC: Kakvi su vaši planovi za budućnost? 
GreenFingers: Za dalje planiramo snimanje preostalih stvari koje nisu snimljene, što više nastupa, i nadamo se probijanju na scenu domaće alternativne muzike, pa i šire. 

HC: Neke poslednje reči za vaše slušaoce? 
GreenFingers: Uživajte u trenutku i sve je kul! 

Iako mladi, jako su posvećeni muzici koju stvaraju, svako je na svoj način jedinstven i daje jedan divan doprinos muzičkom stvaralaštvu Greenfingers'a, i verujem da će istrajati u putu do vrha. 
Greenfingers za sada ima dve snimljene pesme, koje su zovu Rebel i Confront, a možete ih preslušati na sledećim linkovima: Greenfingers - Rebel, Greenfingers - Confront a sam bend možete pratiti na njihovim društvenim mrežama http://www.facebook.com/gfgsband, http://www.youtube.com/user/greenfingersband 

Uživajte!

razgovarao Miloš Jović