Rad Frenk Milera u svetu stripa je u najmanju ruku legendaran. Njegovo stvaranje je krenulo 80ih godina sa superheroj stripovima, gde je moj lični favorit naravno fenomenalni Batman: Godina Prva, zatim je doživeo veliki uspeh sa stripom Sin City 90ih, a zadnjih godina je uspešno preneo svoje veštine na filmove. Jedan od dragulja koje je preneo na filmsko platno je priča o 300 Spartanaca koji su se suprotstavili tiraniji Persije. 

U ovom prelepo ilustrovanom grafičkom novelu, Miler prepričava priču o bici kod Termopila, koja se vodila 480 p.n.e., kada je manjina spartanskih vojnika zadržavala daleko brojčaniju silu Persije, korišćenjem superiorne taktike, poznavanjem lokalne geografije i neverovatnih rezervi hrabrosti i snage. 

Miler stvara neverovatan pogled na drevni svet, i likove koji su ga načinili još impresivnijim. Leonida, kralj Spartanaca, je opisan kao junak, i neustrašivi vođa. Kserks, kralj i samo-proglašeni Bog Persijanaca, je predstavljen kao tiranin, koga ne interestuje ništa drugo sem ekspanzije persijske imperije, koji ne može da shvati kako se iko usuđuje i ima smelosti da stane na put njegovom osvajanju. 

Leonidina armija je većim delom sačinjena od jako mladih spartanaca, ali ipak ti Spartanci su svoja detinjstva proveli trenirajući kako bi se časno žrtvovali u borbi, i spremili za život rata. Pored njih je u borbi učestvovala manjina „vojnika“ is ostalih polisa Grčke. Kserksovi vojnici su profesionalni vojnici ali su primorani na učestvovanje u ratu, a pred „falangom“ Spartanaca nisu imali šanse. 

Kada je predstavljao samu borbu, Miler se nimalo nije ustručavao u prikazivanju potpunog horora koji se dešavao na bojnom polju. Kroz stranice se može videti toliko epskih i haotičnih, momenata koje će vas svakako ostaviti bez daha. Skoro da je u pitanju klasičan pristup gde crtač pokušava da obuhvati svaki detalj borbe na jednoj stranici bez okvira. Ako ste videli neverovatnu filmsku adaptaciju Zek Snajdera pre čitanja ovog remek dela, svakako ćete se iznenaditi koliko je suptilnije Miler prikazao nasilje u borbi. 

Povlačeći elemente iz svog rada sa superherojima i mešajući ih sa heroizmom drevnih ratnika bio je maestralni potez, a plodovi njegovog rada su neverovatno zabavni za čitanje. 300 je jednotavno jedna sjajna klasična priča, prepričana od strane majstora ovog „zanata“ na njemu svojstven način, koju bi svaki pravi fan stripa trebao pročitati. 

Miloš Jović