Godina izlaska: 1991
Režiser: David Cronenberg
Uloge: Peter Weller, Judy Davis, Ian Holm, Roy Scheider...

Mnogi su za ovaj roman William S. Burroughsa rekli da nema načina da se prenese na veliko platno. Režiser David Cronenberg je za svoje probleme našao rješenje u tome što je u film unio elemente iz drugih romana Burroughsa isto tako i neke detalja iz autorovog života, tako da se ovdje ne radi o klasičnom vjernom prenošenju sadržaja knjige na platno. Isto kao i literarna podloga filmska verzija ne objašnjava puno stvari.
Film kombinira Burroughsov Goli ručak, Junkie, Exterminator!, Queer, a i kao što je već rečeno detalji iz autorovog života od kojih je najprepoznatljiviji onaj smrti njegove žene. Film sadrži mnoge elemente prisutne u filmovima noira, Cronenberg mješa stvarnost sa fikcijom čvrstoćom koja ostavlja dojam da su sve stvari logične ma koliko one odstupale od stvarnosti.

SPOILER
Što se radnje tiče Peter Weller se nalazi u ulozi Bill Leea(pseudonim koji je Burroughs koristio) koji radi kao istrebljivač žohara i koji je ovisan o sredstvu kojim ih ubija. Nakon što slučajno ubije vlastitu ženu bježi u Interzonu u kojoj biva regrutiran za špijuna. Kao i Burroughs, Cronenberg ovdje ističe narkotičke halucinacije koje su ne samo poticaj za kreativni proces nego njegov rezultat.

RECENZIJA
Ono što krasi ovaj film osim Cronenbergovog krivljenja logike i radnje je gluma koju pružaju glavni akteri posebno Weller. Isto tako Cronenbergova suradnja s njegovim omiljenim kompozitorom Howardom Shoreom i virtuoznom saksofonisticom Ornetteom Coleman daje jednu savršenu muzičku kompoziciju kao, svemu tome snagu daju tonovi fotografije Petera Suschitzkoga u kojoj preovladavaju zelena i siva boja. Šta još reći osim da film kao i knjiga predstavljaju klasike žanrova kojim pripadaju.

Šime