Bernard Stiegler
Da, tehnologija napreduje, ne divim se tome, nego na nju mrko gledam zelenim okom. Post-it nalepnica na monitoru svetskog kompjutera da nas podseća o sopstvenoj prolaznosti. Jeste li već čuli da je egzistencijalizam ponovo “bog i batina” u svetu? Neverovatno je kako smo zavarili nervne završetke, zamenili stare bogove i svece sa transformersima. Patuljci iz bajki su nanoroboti, osakaćeni heroji su postali kentauri-dvotočkasi na hibridni pogon. Ne zaboravite, pri kupovini paket dodatne opreme je neophodan kao i kutija za prvu pomoć. O, izvinite, moja greška, upravo stiže update da vaš automobil poseduje savršene reflekse. Svi sudari biće uspešno preduhitreni, a vi ćete spavati kao beba (ipak ste popili koju flašu više) u ergonomskim kolevkama sa presvlakama od senzorne kože.

Sasvim slučajno sam otkrila Bernard Stiegler-a. Kaže, tehnika, kao savršeno usklađena i organizovana neorganska materija, zapravo je vrsta memorije, pokazatelj i podsetnik o kratkoći ljudskog postojanja. On je upamćen u istoriji i paedijama, da. Postaće mojom opsesijom narednih nekoliko dana, da se divim njegovom umu, istrajnosti da voli svoje talente i sprovede uspešnu individualizaciju. Kao i svi veliki ljudi. Naravno da se ne bi stvorio problem nedostižnosti, odmah tražimo mane takvim umovima, da ih spustimo sa Olimpa u kaljuge naše svakodnevnice. Naljutićemo kanalizaciju i prekidamo ugovoreni lanac isporuke (ili "lanac ishrane" u starim smešnim udžbenicima). Čitam da je Bernard proveo deset godina u zatvoru zbog počinjenog dela oružane pljačke. Hu, kakvo olakšanje, ipak je samo ljudsko biće. To i ja mogu, da se potpišem i izglasim kao pripadnik iste plemenske zajednice. Čuješ li Bernard, mogu da sedim pored tebe, i JA mogu da se ogrejem pored istorijske vatre. Ha, pa mogu i da ostvarim jednu oružanu pljačku, samo mi se ne da. Eto samo da znaš, u inat neću, samo tebe da nerviram!

Zavist čoveka od peska, prema spokoju plastičnih peraždera koji marširaju između rafova supermarketa i ugušeni talenat, koji još oseća mučninu jer se prejeo snovima, zapravo čine odličnu kombinaciju. Nekima je to dobitna kombinacija, kombinacija za sef ili pak za poziv Vašeg omiljenog friend broja u mreži C4all. Dok nas pokretna traka vodi u turističko razgledanje ruševina tekovina civilizacije, ja ću na trenutak samo da se isključim iz mase koja se okupila da čuje novi službeni proglas i prezentaciju kakvog prototipa. Ne bih da samopovređivanjem zaradim kakav tetanus koji mutira iz dana u dan. Pa, iskreno, i da pobegnem od bumeranga sa "terminator" vidom. Radnici u fabrikama zavidno gledaju na sjajne zglobove našminkane naftnim znojem koji produžava vek trajanja. POSEBNO iritira ta deklaracija sa prolongiranim vekom trajanja, lakoćom skladištenja i obezbeđena garancija na deset, dvadeset,… godina. Da li neko Vama garantuje da ćete poživeti toliko? Bes neizvesnog postojanja.
Daca Marković