Još sredinom godine sam imao prilike da čujem radne verzije jednog dijela pjesama sa „Signal Test“. Slušao sam ih uživo, bio iznenađen izvedbama, raspravljao sa prijateljima i bio čvrsto i samouvjereno siguran da poznajem muziku benda Autumn for Free. Arogancija u kojoj sam živio me je ošamarila po ko zna koji put. Sve što sam mislio da znam o bendu, o njihovoj muzici, o ovim pjesmama, sve to pada u vodu nakon već prvog preslušavanja kompletiranog materijala. Iznenađenje je blaga riječ. Bio sam zaprepašten. Sve sam te pjesme čuo i prije, ali ovo što imam ispred sebe, ovo što čujem, ove pjesme u sasvim novom ruhu, u sasvim novoj odori, su me oborile sa nogu. Nanovo sam otkrivao pjesme koje sam u svojoj aroganciji mislio da znam. Bio, i jesam očaran sa onim što čujem, i nije samo muzika u pitanju, već i produkcija i sami značaj koji ovaj album će imati za kompletnu crnogorsku scenu. No, hajdemo polako od početka.
Prvo što baš zahvata uho u jednom velikom luku je kristalno jasna produkcija. Danas smo manje više navikli na relativno dobru produkciju domaćih bendova, ali „Signal Test“ se izdvaja iznad svih i ovo je itekako važno. A zašto mi je baš produkcija toliko bitna? Zato što je kompletan album rađen u produkciji benda, zato što je visoko profesionalan posao i jasno se čuju sve nijanse, svi dodaci, sve sitnice kojima je bend nadopunjavao pjesme, a audio prostor je idealno ispunjen, niti mršav, niti pretrpan, već idealno ispunjen. Odmah u samom startu slušalac neće biti opterećen mnoštvom informacija koje podsvjesno odbijaju koncentraciju i pažnju. Izgleda nešto vrlo jednostavno, ali koliko god bilo prosto, mnogi veliki i manji bendovi padaju upravo ovdje.
Tehnička strana albuma je dovedena skoro do perfekcije, ali što je sa muzičkim dijelom, sa onim što će prosječni slušalac čuti kada pritisne play. Po mom skromnom mišljenju, svako će čuti nešto sasvim drugo. „Signal Test“ nije jedan prosječan album. Daleko, mnogo daleko od toga. U vremenima kada smo okruženi, pod opsadom konzumentskog mentaliteta, ovo je djelo rađeno sa sastojcima koji su modernim materijalističkim tekovinama potrošnje i potražnje toliko mrski; sa dušom i tijelom, sa velikom pažnjom i minucioznom preciznošću, dugo vremena i apsolutnom posvećenošću. Na svakom koraku, na svakom ćošku, u svakoj noti se čuje i osjeti da su članovi ostavili jedan dio sebe, dio koji je nepovratno ostao utkan u pjesme, dobrovoljno sakaćenje života zarad muzike. Na momente zamišljam da se bend uvija okolo pjesama, da ih miluju i ljube u strastvenom ljubavnom zanosu, polako i dugo nadražujući toplim i vlažnim tonovima dok ih dovode do ekstaze, eksplozije, do rascvjetavanja i preobražaja. Neznam kako drugačije da vam opišem riječima ovaj album, sav naboj i umješnost benda da se poigrava sa pjesmama.
Gledajući širu sliku, zašto je upravo ovaj album toliko značajan za crnogorsku scenu? Zato što je jedan od rijetkih profesionalnih rock albuma na teritoriji crne gore. Sve pjesme na albumu ... ustvari, izvinite me, ne pjesme – zovimo ih kako treba – kompozicije, jer doista jesu kompozicije, pokazuju zrele, iskusne, vrlo talentovane i posvećene kompozitore, profesionalne instrumentaliste, dramski nadarenog pjevača, producente, snimatelje – činjenice koje su itekako bitne na današnjoj pretrpanoj muzičkoj sceni gdje preživljavaju jedino i isključivo bendovi koji se posvete kompletnoj slici. Prošla su vremena podijeljenih uloga, i Autumn for Free sa „Signal Test“ jasno stavljaju do znanja da kormilo drže čvrsto u rukama i da vrlo umješno kormilare kroz nevremena i mirne vode.
Uvjeren sam da ovom albumu, ovom bendu, treba pružiti i dati bezrezervnu podršku, jer su jedan vihor svježine i originalnosti, jer su profesionalci posvećeni u potpunosti svojoj muzici, jer vjeruju u ovim vremenima nevjere, jer su osobe iz našeg susjedstva, jer su osobe iz tvog susjedstva bez obzira bio tu odmah iza ugla ili na sasvim drugom kraju planete, jer su otjelotvorenje svih naših maštarija i očekivanja.
www.autumnforfree.com
Nikola Franquelli