Fabio Golfetti je brazilski muzičar i producent koji je kroz razne bendove aktivan još od 1978. godine. Najveći trag na sceni ostavio je putem svog benda Violeta de Outono a već duži niz godina je član i kultnog sastava Gong.

Ovo je naravno samo deo njegovih aktivnosti i interesovanja, ali ono što bi našim čitaocima moglo biti zanimljivo je činjenica da je upravo Fabio jedan od muzičara koji je deo svog vremena proveo u druženju i radu sa Mitrom Subotićem Subom i Milanom Mladenovićem, i aktivno učestovao u radu na albumu Angel's Breath. Sa Subom je sarađivao duže i aktivnije dok je Milana upoznao pred kraj rada na projektu Angel's Breath. Ipak, i to je bilo dovoljno da obojica ostave snažan utisak na Fabia. 

Koliko je samo svet malen kada smo sasvim slučajno stupili u kontakt preko priče nevezane za muziku (pozdrav za Marka koji nas je povezao!). Naravno, Suba i Milan su bili tačke koje su nas povezale te smo u tom razgovoru iskoristili priliku i Fabia zamolili da našim čitaocima prenese neka svoja sećanja na dvojicu muzičara koji su ostavili trag ne samo na našim, već i mnogo širim prostorima.

Fabio je i pored svakodnevnih obaveza to učinio vrlo rado i brzo te mu se ovom prilikom zahvaljujemo i dajemo mu reč.

Moje sećanje na Angel’s Breath i moja povazanost sa Subom (Mitar Subotić) i Milanom (Milan Mladenović)


Početkom devedesetih, negde 1992-1993, moja prijateljica Taciana Barros prišla mi je jednog dana i rekla: “moraš da upoznaš mog prijatelja i momka, Subu. Dolazi iz Jugoslavije i sigurna sam da imate puno toga zajedničkog”. Rekla mi je ovo jer sam oduvek bio veliki fan eksperimentalne i minimalističke muzike, roka, avangarde, klasike, džeza a i Suba je bio u toj priči. Osim toga, upravo je došao iz Francuske, zemlje mog omiljenog rok benda svih vremena Gong čiji sam i gitarista od 2007. Nisam do tada imao prilike da čujem Subine radove tako da sam bio jako iznenađen.

Pri prvom susretu dao mi je kasetu sa izborom svoje muzike. Zaista sam uživao u njoj i video priliku da i sam uzmem učešća sa svojom gitarom. Prvi put smo nastupili zajedno na festivalu pod imenom Conexao Midi (Midi Connection) 1993. u Sao Paolu. Nažalost, nemam audio snimak tog nastupa, samo nekoliko fotografija ali se naš nastup sastojao od gitarske improvizacije i muzike sastavljene od lupova, semplova, sekvenci,...

Suba i Fabio u Sao Paolu, jul 1993. Fotografija dobijena ljubaznošću Fabia
Suba je bio ne samo dobar muzičar već je umeo da sjajno da manipuliše zvukom a u vreme kada je elektronska i kompjuterska muzika počinjala da dobija na popularnosti, Suba je svakako bio jedan od pionira u stvaranju novih zvukova. Obojica smo koristili isti Atari kompjuter koji nam je puno pomagao u radu.

Dok smo radili zajedno, u periodu dok je još bio na početku svoje karijere u Brazilu, mislim da je još uvek razvijao zvuk po kome će kasnije postati poznat. Kao neko sa strane, imao je jedinstven pogled na brazilsku muziku. Uspeo je da prepozna nešto u našem zvuku što mi, lokalni muzičari, ne bismo umeli. Onda bi te specifičnosti i elemente povezao na neki novi način dajući im aktuelniji prizvuk. Njegov rad sa Joao Parahyba-om je dobar primer toga. Sećam se da smo započeli sesije jednom nedeljno da bismo istraživali zvuke. Suba je voleo da snima dok sviram gitaru kako bi kasnije obrađivao te snimke. Nekoliko sesija je bilo posvećeno samo glisando, tehnici koju inače dosta koristim.

Suba je već imao razrađenu većinu ideja za album Angel’s Breath. Snimili smo veći deo materijala a kada je Milan došao u Sao Paolo sa sobom je doneo svoj specifičan gitarski zvuk i vokale i tako smo završili album. Suba mi je pričao da je Milan poznat muzičar i neverovanto kako je album bio kompletiran njegovim dolaskom. To kratko vreme koje smo proveli zajedno, dok nije odneo master snimke u Jugoslaviju, izrodilo je mnogo planova. Ubrzo i iznenada su stigle tužne vesti o Milanu.

Iako album Angel’s Breath nikada nije zvanično bio izdat u Brazilu, Suba je nastavio ovde da radi sa mnogim poznatim muzičarima. Nekoliko godina kasnije desila se nesreća u Subinom stanu i studiju. Na sreću, njihovo nasleđe i dalje traje i Suba je postao neka vrsta gurua brazilskim producentima ukazavši im na nove pravce u brazilskoj pop muzici.

Fabio Golfetti,
Decembar 2021.
___________________
Fabia možete pratiti putem njegovog sajta, instagrama i fejsbuka.
Na kraju vas pozivamo da: